ISO zegt 'Nee' tegen Microsofts OOXML

Tijdens een stemming door de leden van ISO, de organisatie die zich bezighoudt met internationale standaardisatie, ontving Microsoft te weinig steun voor het voorstel om OOXML tot standaard te verheffen.

Voorlopig zal Microsofts Open Office XML (OOXML) geen ISO-standaard worden. Een stemming hierover door de vele deelnemers van de International Organization for Standardization (ISO), waarvan de procedure op 2 september sloot, leverde te weinig voorstanders op.

Softwaregigant Microsoft, die het bestandsformaat ontwikkelde, had lang en intensief gepleit voor standaardisatie van OOXML. Het bedrijf rekent er op dat dit volgend jaar februari alsnog gebeurt, zodra de geuite bezwaren in behandeling zijn genomen.

Patenten

Belangrijkste bezwaren op het voorstel van Microsoft hebben betrekking op de verscheidene patenten die de softwaregigant in de standaard wil verwerken. Hierdoor stemden veel deelnemers voorlopig tegen en kwamen de voorstanders niet aan de benodigde tweederde meerderheid.

Het Nederlandse Normalisatie Instituut NEN, dat ook was uitgenodigd voor de stemming, had al eerder besloten om zich daarvan te onthouden. De organisatie kon het niet eens worden over de behandeling van OpenXML door de ISO. Ook enkele andere deelnemende instellingen deden uiteindelijk niet mee aan de stemming.

Verwarring

Doordat niet alle stemmen even zwaar wogen (hangt af van de status van de stemmende organisatie) was het aantal voorstemmers wel groter dan het aantal tegenstemmers, maar werd het voorstel alsnog verworpen. Dit leidde onder sommige deelnemers korte tijd tot wat verwarring.

Microsoft heeft het in een gisteren uitgegeven persbericht, ondanks de negatieve uitkomst van de stemming, over een groeiende wereldwijde steun voor OOXML.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

OOXML is een formaat dat niet voldoet aan de ISO voorwaarden en zelfs conflicteert met andere ISO standaarden. Zeg NEE tegen OOXML en blijf het zeggen tot en met Februari 2008. Hier zie je waarom en hoe:

http://www.youtube.com/watch?v=xCZ98bL1Y0U

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-05T11:28:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.