Computable Panel omarmt open source

Leden van het Computable Panel zijn overwegend positief over de ontwikkeling van open source software. Dat blijkt uit een vragenronde naar aanleiding van het rapport 'Trends in open source'.


In het onlangs verschenen onderzoeksrapport ‘Trends in open source' van AME Research over de invoering van open source software binnen Nederlandse bedrijven en de overheid, voorspellen onderzoekers dat de opensource-industrie over een jaar 18.000 banen zal opleveren. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal mensen dat in 2006 in die industrie werkte.

Computable vroeg de panelleden hoe zij de toekomst van open source zien.
Gerard Wassink, ict-consultant in een eigen bv verbaast zich dat veel bedrijven ‘koudwatervrees' hebben om open source te gebruiken: ‘De software wordt door een gemeenschap van toegewijde liefhebbers gemaakt en niet door loonslaven, daardoor is de kwaliteit hoger dan die van commerciële rommel die bijvoorbeeld Bill met de bril aanbiedt." Frank van Valkenburg, momenteel infrastructuurarchitect bij ABN, ziet open source steeds meer toegepast worden in het bedrijfsleven, vooral bij kleine ict-bedrijven. "Wat betreft Linux kun je zeker spreken van een doorbraak, ook grote organisaties passen inmiddels Linux toe voor horizontaal schaalbare applicaties."

Martien Bierman, projectmanager bij Topicus, ziet open source als een gestaag groeiende factor in de softwaremarkt."Wij gebruiken verschillende open source componenten (onder andere NHibernate) en zowel de software als de organisatie erachter zijn zeer professioneel." Patrick Koning, docent aan de ict-academie van het Koning Willem I College in Den-Bosch: "Wij leren toekomstige ict'ers zowel met commerciële software als open source (zoals Ubuntu, Linux, Apache, PHP en MySQL) te werken. Ik denk dat open source in een aantal gebieden diep doorgedrongen is. (...) Op de desktop is nog een slag te slaan."

Nadelen

Toch kleven er volgens panelleden ook nadelen aan open source. Edwin Weijdema, consultant bij Centric: "Bedrijven zijn voorzichtig met open source software omdat ze bij problemen geen juridische gronden voor aansprakelijkheid hebben. Die vrijblijvendheid is voor veel bedrijven een drempel."

Erik Hendrikx, ict-consultant voor Young/Wood, denkt dat open source software in de financiële wereld geen grote toekomst tegemoet gaat. "Bedrijfskritische applicaties die gebruikt worden in de financiële wereld zijn veelal nog in het oude, vertrouwde Cobol geschreven. (...) Het ontwikkelen en exploiteren van deze niche software kost veel geld'; softwareleveranciers zullen niet snel geneigd zijn de broncode van deze software vrij te geven."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

[quote]Bedrijfskritische applicaties die gebruikt worden in de financiele wereld zijn veelal nog in het oude, vertrouwde Cobol geschreven.[/quote]

Wellicht is dit interessant?:

http://tinyurl.com/v4jms

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-07T11:36:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.