'OOXML-standaard komt er wel'

Microsoft verwacht ondanks de tegenstem van de ISO (2 september 2007) dat de standaardisatie van Office Open XML toch snel zal verlopen. Hans Bos van Microsoft Nederland denkt dat tegen-stemmende landen alsnog voor stemmen zodra de kritiekpunten zijn opgelost.

Het commentaar van de voor- en tegenstanders wordt nu verwerkt in een nieuwe standaardisatienorm. In februari 2008 is de laatste stemming in deze versnelde procedure. Bos verwacht dat Microsoft aanpassingen doorvoert en dat OOXML daarmee een ISO-standaard wordt
Voorzitter Michiel Leenaars van de Nederlandse Normcommissie, die zich van een OOXML-stem onthield, denkt dat de kritiekpunten niet zomaar zijn op te lossen.

"Het betekent dat er in het gunstigste geval, waarin de duizenden fouten als bij toverslag opgelost zijn, nog tot 2009 duurt voor er een ISO-standaard is", aldus Leenaars. Hij denkt dat er dus geen snelle ISO-procedure volgt. Naast de versnelde procedure is er de geleidelijke procedure die wel vijf jaar in beslag kan nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ter aanvulling: op de persoonlijke blog van Alex Brown (de organisator van de ISO stem vergadering in februari 2008) staat dit:

"The DIS 29500 ballot comments have been published on the SC34 web site (ZIP of Word documents).

Glancing through them, I am struck by how much is word-for-word identical between countries. Maybe countries shared comments (and certainly the open Wiki for UK comments may have been a source), or maybe some of the larger multi-national organisations reviewing DIS 29500 fed their pooled comments down to many different nations. Ultimately, though, the source of comments does not matter; what matters is whether they have technical merit.

Ecma, faced with the unenviable task of handling these comments, will need to de-duplicate them. My impression is that this will reduce the headline figure of ?thousands? of comments to ?hundreds?. I suspect the majority of these will probably prove resolvable without contention (indeed Ecma's own submission of around 80 comments already points in this direction). "

Daarmee geeft hij een indicatie over zijn mening ten aanzien van de haalbaarheid om de commentaren te adresseren. Er is dan in werkelijkheid ook geen sprake van "duizenden commentaren" op de specificatie maar eerder honderden. En dat is voor een belangrijke en complete ISO specificatie geen uitzondering.

De pagina bij ISO, waar dhr Leenaars zijn uitspraak van 2009 op baseerde, is inmiddels gecorrigeerd. Het betrof een administratieve fout bij ISO. Uiterlijk maart 2008 is bekend of Ecma Office Open XML op basis van de fast track procedure een ISO standaard wordt.

Link naar de blog: http://www.adjb.net/
Link naar de pagina bij ISO: http://www.jtc1sc34.org/document/secretariat_temp.html

Op devolgende URL's is er met betrekking tot dit onderwerp nog wat actuele informatie te vinden:

http://www.computerwoche.de/nachrichten/522537/?NLC-Newsletter&nlid=522537%20Open%2DSource en

http://www.computerwoche.de/nachrichten/525423/?NLC-Newsletter&nlid=525423%20Open%2DSource

http://www.computerwoche.de/nachrichten/523498/?NLC-Newsletter&nlid=523498%20Open%2DSource

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-18T10:56:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.