3522 verbeterpunten voor standaardisering OXML

Voordat kan worden gestemd over ISO-erkenning van Microsofts OpenXML-bestandsformaat, moeten ruim 3500 bezwaren worden weerlegd. De stemming is aanstaande februari, dus haast is geboden.

In de procedure voor erkenning van het OpenXML-bestandsformaat door ISO, de wereldwijde organisatie voor standaardisering, zijn maar liefst 3522 bezwaren aangetekend tegen OXML. Dat schrijft Brian Jones op zijn weblog.

Jones is als enige Microsoft-medewerker rechtstreeks betrokken bij ECMA International, het orgaan dat namens Microsoft het bestandsformaat beheert en zich hard maakt voor ISO-erkenning ervan. ECMA moet alle bezwaren voor 14 januari aanstaande weerleggen om te voorkomen dat de stemming over de erkenning niet doorgaat. De stemming onder de leden van de ISO-organisatie staat gepland eind februari 2008.

Beantwoord

Jones schrijft dat ECMA inmiddels 662 bezwaren heeft beantwoord, velen met een concreet oplossingsvoorstel. De antwoorden mogen volgens hem van de ISO-organisatie echter niet worden openbaargemaakt. Hij verwacht dat ECMA de resterende bezwaren voor half januari kan behandelen.

Het OpenXML-bestandsformaat, door Microsoft ontwikkeld en standaard in diens applicatiepakket Office 2007, werd aan het eind van afgelopen zomer ook al ter stemming aangeboden bij de ISO-organisatie. Omdat veel nationale deelnemers van de ISO toen besloten om niet te stemmen, kon het bestandsformaat niet worden erkend. Er werd afgesproken om in februari een nieuwe stemming te houden, op voorwaarde dat alle bezwaren tegen die tijd door de ECMA waren weerlegd.

Kritiek

De afgelopen jaren uitten veel partijen scherpe kritiek op het idee om OpenXML tot standaard te verheffen, omdat het te veel aan Microsoft-producten zou zijn opgehangen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De 3522 commentaren zijn voornamelijk duplicaten omdat IBM veel commentaren heeft opgezocht en gebundeld naar de ISO leden heeft gestuurd en daardoor veel identieke commentaren tot tientallen keren voorkomen. Ecma heeft 1030 niet identieke commentaren geidentificeerd.
Inmiddels heeft Ecma al op 622 comments een revisievoorstel gedaan over het algemeen conform het voorstel in het commentaar.
Verder is Brian Jones niet de enige MS medewerker die betrokken is bij de Ecma revisie van de spec. Ook de voorzitter van de technische commissie die uit een man of 15 bestaat is van Microsoft en ook de door ISO aangestelde edittor die de revisies van Ecma in de voorgestelde ISO specificatie zal moeten verwerken werkt voor Microsoft.

Nadat Microsoft heeft geprobeerd het iso-proces te corrumperen is het mijns inziens beter deze aanvraag niet meer aan te nemen. Iemand die in mijn winkel probeert iets kapot te maken zo dat hij zijn reparatiewerk kan verrichten komt er een tweede keer niet in.
Niet alleen de standaard-beschrijving meer ook het gebruik van die standaard (ergo zonder software van Microsoft) moet vrij toegankelijk zijn, anders is het geen standaard. Mijns inziens is OpenXML daarom geen standaard.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-23T11:37:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.