ISO verheft PDF-formaat tot standaard

De organisatie die zich bezighoudt met internationale standaardisatie, ISO, heeft Adobes bestandsformaat PDF 1.7 geratificeerd als ISO-standaard. Door de standaardisering heeft Adobe minder invloed op de ontwikkeling van toekomstige versies.

Eerder deze week besloot de International Standards Organisation ISO zijn goedkeuring uit te spreken over het vastleggen van het bestandsformaat PDF 1.7 als internationale standaard ISO 32000. Het voorstel, waarover landendeelnemers van de organisatie stemden, werd aangenomen met 13 tegen 1.

Adobe, ontwikkelaar van het portable document format (pdf), droeg het bestandsformaat afgelopen juli ter standaardisering voor aan de technische commissie van de ISO. Tot dusver waren alleen bepaalde onderdelen van PDF, zoals PDF/Archive en PDF/Exchange, als standaard erkend. De erkenning van PDF 1.7 fungeert vanaf nu als paraplu-standaard waaronder ook de verschillende onderdelen vallen.

Een van de partijen

Door de standaardisering verliest Adobe een deel van zijn invloed op de ontwikkeling van toekomstige versies. De softwareontwikkelaar zal vanaf nu slechts een van de partijen worden die inspraak hebben op verdere ontwikkeling van het bestandsformaat. Volgens Jim King, senior principle scientist bij Adobe, is dat precies wat zijn bedrijf voor ogen had. "Het is een uitdaging om verschillende mensen te laten deelnemen in de volgende bestandsversie. Veel mensen willen standaarden, maar het kost een flinke hoeveelheid toewijding om er aan deel te nemen", schrijft hij op zijn weblog.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-06T15:06:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.