Intel maakt weg vrij voor Fibre Channel over ethernet

Intel heeft de broncode vrijgegeven van software waarmee Fibre Channel-verkeer over het reguliere Ethernet kan plaatsvinden. De software is voor Linux. Tot nu toe wordt voor Storage Area Networks vaak gebruik gemaakt van het gespecialiseerde Fibre Channel, terwijl het normale verkeer op lokale netwerken meest verstuurd wordt over Ethernetkabels.

Fibre Channel over Ethernet (FcoE) maakt het mogelijk om opslag via het netwerk over gewone Ethernetkabels te laten verlopen, in plaats van over dedicated Fibre Channel-hardware. Intel heeft nu de broncode vrijgegeven van een open Fibre Channel over Ethernet (FcoE)-initiator voor Linux. Een initiator is code die binnen opslagomgevingen dient voor het opzetten en in stand houden van een verbinding. Intel hoopt via deze open initiator de weg vrij te maken voor het gebruik van Fibre Channel over Ethernet op andere besturingssystemen.

Fibre Channel is een netwerktechnologie met een doorvoersnelheid tot 2 GBps die meest gebruikt wordt in Storage Area Networks (SAN). Dat is een architectuur die het mogelijk maakt om gegevens binnen een netwerk op te slaan, in plaats van lokaal, zonder dat de gebruiker verschil merkt. Fibre Channel-signalen kunnen zowel over glasvezel als over koperdraad reizen, maar tot nog toe zijn Fibre Channel-apparaten nodig om de gegevens te verzenden en ontvangen.

Voor het normale verkeer binnen lokale netwerken wordt al wel gebruik gemaakt van de goedkopere Ethernetkabels, maar voor Storage Area Networks is Fibre Channel op dit moment dominant. Via FCoE zou al het verkeer binnen een bedrijf Ethernet kunnen verlopen. Dat is veel goedkoper en reduceert de complexiteit van bedrijfsnetwerken. Ethernet wordt bovendien steeds sneller. 10Gbps is inmiddels gemeengoed.

De FCoE-standaard is in april dit jaar door Intel ingediend bij het American National Standards Institute (ANSI) en zal waarschijnlijk in de loop van volgend jaar goedgekeurd worden. De standaard wordt ondersteund door onder andere Cisco, Sun, IBM en EMC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoezo FC gaat TOT 2Gbps? 4Gb is gemeengoed op fibre channel en 10Gb is er ook alweer een tijdje!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-18T17:15:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.