ECMA klaar voor OOXML-stemming

Dit artikel delen:
Microsoft

ECMA, de organisatie die zich bezighoudt met de standaardisering van Microsoft's OOXML, heeft alle 3522 commentaren van commissies uit verschillende landen beantwoord. Het definitieve document waarover eind februari wordt gestemd telt 2300 pagina's. Tegenstanders zijn ondanks de wijzigingen nog steeds ontevreden.

De ECMA, de standaardiseringorganisatie die door de ict-industrie (waaronder Microsoft) wordt aangestuurd, heeft alle 3522 commentaren op de standaard voor OOXML verwerkt en gaat het 2300 pagina's tellende document eind februari bij de stemronde over OOXML voorleggen aan de ISO (onafhankelijke standaardiseringorganisatie).

Ondanks het aanpassen van de eerste versie van de standaard is er nog steeds kritiek. In de ogen van tegenstanders is de standaard te breed en te vaag omschreven. Michiel Leenaars van NLnet en lid van de Nederlandse ECMA-commissie vindt het document veel te groot. "Je kunt er niet snel doorheen bladeren. Je moet door alle pagina's heen."

Interoperabiliteit

Verder vindt hij de interoperabiliteit van OOXML het grootste probleem. In de standaard wordt verwezen naar oudere formaten zoals .doc, .xls en .ppt, maar deze zijn gesloten. "Alleen echte openheid over die oude formaten, waarvan miljarden documenten zijn, kan interoperabiliteit met andere programma's garanderen", zegt Leenaars tegen Webwereld.

Aan de hand van de commentaren zijn verschillende wijzigingen doorgevoerd. Zo schrapte de ECMA een aantal functies uit de hoofdtekst en bracht deze onder in een niet verplichte toevoeging. De te schrappen functies hebben onder andere te maken met de 'schrikkeljaar bug', opmaaktaal VML, en compatibiliteitsfuncties zoals AutoSpaceLikeWord95.

Gisteren maakte Eurocommissaris Kroes bekend dat de Europese Commissie twee nieuwe onderzoeken naar Microsoft begint. Eén ervan onderzoekt of OOXML voldoende interoperabiliteit beidt met concurrerende producten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat verwacht MS en consorten van de ISO organisatie, dat ze alleen voor OOXML de vracht van inmiddels 7000+2300=9300 pagina's gaan zitten lezen?
Ik zou zeggen dat de ISO dat eerst echt doen moet en als ze klaar zijn is OOXML al lang niet meer aktueel ...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-15T14:27:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.