W3C publiceert conceptversie HTML 5

Dit artikel delen:
HTML

De nieuwe HTML 5-specificatie belooft duidelijke, semantische code. Frames bestaan niet meer en multimedia is eenvoudiger in te voegen. Het is de eerste keer in tien jaar dat de belangrijkste opmaaktaal van het web officieel gewijzigd wordt.

Het World Wide Web Consortium (W3C) is akkoord gegaan met de eerste conceptversie van HTML 5. Sinds HTML 4.01 in 1999 is het de eerste grote update. HTML 5 maakt een eerste stap naar het semantische web.

In HTML 5 is een aantal tags toegevoegd die de verschillende tekstblokken op een webpagina beter typeert. Er is nu een tag section om een sectie aan te geven en article duidt een artikel aan. In HTML 4 zouden beide blokken tekst met een div-tag worden aangegeven. Nu begrijpt de browser om wat voor informatie het gaat.

Deze semantische benadering van HTML 5 maakt het mogelijk om websites beter weer te geven op mobiele telefoons of toegankelijk te maken voor blinden die gebruik maken van een voorleesfunctie. Verder bevat HTML 5 tags om eenvoudig audio en video toe te voegen. De ooit populaire frames zijn helemaal uit de specificatie gegooid. Andere veelgebruikte tags zoals center en font zijn geschrapt omdat de vormgeving nu door css (cascading style sheets) afgehandeld moet worden.

Voordat HTML 5 officieel wordt geadviseerd door het W3C moet er nog veel water door de Rijn. De definitieve versie wordt niet verwacht voor het einde van 2010. Daarna is het nog aan de browsers om de specificatie te ondersteunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-23T10:27:00.000Z Elmer Smaling
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.