Google: OOXML is onvoldoende en onnodig

Een van Googles programmamanagers roept op om de poging OOXML tot ISO-standaard te verheffen, te negeren. Het bestandsformaat voldoet volgens haar niet aan de criteria. Ook een grote Deense gebruikersgroep mengt zich in de strijd.

De standaardisatieprocedure van Microsofts Office Open XML (OOXML) moet worden genegeerd, schrijft Zaheda Bhorat van Google op haar weblog. ISO, de internationale standaardisatieorganisatie, vergadert eind februari over standaardisatie van het documentsformaat.

Opnemen in ODF

Bhorat, open source programmamanager bij Google, is van mening dat het formaat, dat destijds alleen voor Office-producten is ontwikkeld, niet voldoet aan de criteria voor een wereldwijde standaard. In plaats van standaardisatie zou OOXML moeten worden opgenomen in het OpenDocument Format (ODF), het documentsformaat dat de ISO al eerder tot standaard verhief. Google is altijd al groot voorstander van ODF geweest.

Denemarken

Ook andere partijen mengen zich eind februari in de discussie over standaardisatie van OOXML. De Deense Unix gebruikersgroep DKUUG heeft een klacht ingediend bij de Europese Unie omdat de groep van mening is dat de Deense wetgeving geen voorkeur mag uitspreken voor OOXML, zoals nu het geval is. De passage in de wetgeving over OOXML moet volgens de Denen worden geschrapt.

"Dit is in overeenstemming met de regelgeving in andere landen, zoals in België en Noorwegen, waar alleen de ISO-standaard ODF wordt genoemd", aldus een persbericht van DKUUG. De Deense overheid stelt Redmond in staat om een particulier monopolie in Denemarken te behouden, terwijl OOXML niet eens voldoet aan de verplichtingen voor openheid die het parlement vereist, aldus DKUUG-voorzitter Keld Simonsen.

Eind februari vergadert de ISO in Genève achter gesloten deuren over de standaardisatie van het OOXML-documentsformaat. Het uiteindelijke resultaat van de vergadering volgt eind maart. ISO stemde in september 2007 al eens tegen standaardisatie van het formaat. Het voorstel voor standaardisatie van OOXML werd destijds en ook nu ingediend door ECMA, een andere standaardisatieorganisatie waarvan onder andere Microsoft lid is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zie ook

'OOXML-vergadering ISO verloopt rustig'
-> http://www.computable.nl/nieuws.jsp?rubriek=250449&id=2368004

en de reacties daarop.

Joost Geraets - OpenNieuws.nl

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-29T11:25:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.