OOXML op weg naar eindstemming

Dit artikel delen:

Eind februari vond in Genève overleg plaats over de ISO-standaardisatie van het door Microsoft ontwikkelde documentformaat Office Open XML (OOXML). Volgens manager Tom Robertson van de softwareproducent waren de meeste kritiekpunten al vóór de bijeenkomst besproken én weggewerkt.

In het kader van het 'fast track' proces om Microsoft/ECMA's Office Open XML specificatie tot ISO-standaard te maken, vond eind februari in Genève de 'ballot resolution meeting' (BRM) plaats. De in ISO deelnemende nationale standaardorganisaties (NSO's) hebben nu tot eind maart om hun definitieve stem te bepalen.

Volgens Tom Robertson, general manager Interoperability & Standards bij Microsoft, werden de meeste aanpassingen aan de OOXML-specificatie goedgekeurd door de aanwezigen op de vergadering. ECMA paste de oorspronkelijke specificatie aan naar aanleiding van de vorige stemronde in september 2007.

Dialoog

Robertson benadrukte dat voorafgaand aan de bijeenkomst in Genève al een uitgebreide dialoog met de nationale standaardorganisaties was gevoerd en zo al veel opmerkingen waren weggewerkt. Er werd dan ook overwegend over nog openstaande elementen gediscussieerd en gestemd, aldus Robertson.

De nationale organisaties kunnen tot eind maart aan ISO kenbaar maken of zij hun oorspronkelijke voor- of tegenstem van september 2007 wijzigen naar aanleiding van de vergadering eind februari. Zo wordt uiterlijk 29 maart duidelijk of OOXML voortaan ook een wereldwijde ISO-standaard is.

Beter internationaal

In een conference call benadrukte Robertson telkens weer dat het hele proces transparant en conform de regels is verlopen, zelfs als op de vergadering zelf niet over alle punten werd gediscussieerd en gestemd. Er was immers publiekelijk al over een heleboel punten gespreken, stelt hij.

Bovendien zegt Robertson dat de specificatie van OOXML, ongeacht of het nu wel of geen ISO-standaard wordt, door dit hele proces sterk verbetert. Hij wijst er op dat de internationale gemeenschap er baat bij heeft om het documentformaat tot ISO-standaard te maken. Dan heeft die gemeenschap namelijk ook invloed op toekomstige veranderingen, die ongetwijfeld gaan komen.

In samenwerking met DataNews.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Misschien als tegenwicht voor deze Microsoft-PR een paar linkjes:

http://elot.ece.ntua.gr/te48/ooxml/brm-clarifications
http://www.robweir.com/blog/2008/03/art-of-being-mugged.html

Steeds meer vraag ik me af of de redactie van Computable nog onafhankelijk is. Deze PR van MS staat in schril kontrast tot de werkelijkheid. Ik mag de redacteur vragen eens wat te lezen voor hij zich gebruiken laat.

Hier heeft dhr Toet een artikel dat OOXML en de bemoeinissen van MS in een juridisch kader plaatst, de moeite van het lezen waard.

http://rechtennieuws.nl/16551/microsoft-en-de-legitimiteit-van-iso-standaardisatie.html

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-04T09:55:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.