Managed hosting door True

Mac OS X krijgt toch Java 6 SE van Apple

 

Mac OS X loopt wat achter met de standaard editie (SE) van Sun Microsystems' Java-platform. Apple gaf de nieuwste versie (codenaam Leopard) van OS X plots toch niet Java 6 mee, maar biedt dat nu als een update.

De nieuwste versie van Mac OS X krijgt nu van Apple toch nog de meest recente Java-versie. Het gaat om een update voor OS X 10.5 (codenaam Leopard) en de Java 6 Standard Edition (SE). Vlak voor de komst van Leopard besloot Apple plots Java 6 niet mee te leveren. Java-ontwikkelaars reageerden daar niet bepaald positief op.

Leopard moest het maar doen met Java versie 5, volgens de oorspronkelijke en interne nummering versie 1.5. Java 6 SE stamt alweer uit 2006, terwijl Leopard afgelopen herfst verscheen. Verbolgen ontwikkelaars hebben nog wel de BSD-uitvoering van Java 6 aangepast om te draaien op OS X, dat immers gebaseerd is op de BSD-kernel. Apple bood in december vorig jaar al wel een developer preview van Java 6 voor OS X 10.5.

Behoedzaam

Apple brengt Java 6 wel voorzichtig aan naar Leopard. De update die Java 6 SE nu naar Leopard brengt, vervangt de voorgaande Java-versie namelijk niet. Sterker nog: het wordt ook niet automatisch de default. Daarnaast is de update alleen geschikt voor de 64-bit uitvoering van het Apple-besturingssysteem. Huidige Mac-machines gebruiken de semi-64-bit processoren van Intel.

Het is nog onbekend of en wanneer Apple met Java 6 komt voor Mac OS X op de 32-bit Core Duo-chips van Intel, die in de eerste Intel-Macs zaten. Ook over Java 6-ondersteuning voor Mac OS X op de oudere PowerPC-processoren is niets bekend, maar daaraan wordt al wel hevig getwijfeld. Apple heeft dat hardwareplatform immers al enige tijd terug verlaten.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2542846). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×