Sun komt terug op closed source-plan voor MySQL

De openheid van opensourcesoftware is een punt van discussie. Eentje die fel wordt wanneer een ict-leverancier een opensourceproduct deels closed source wil maken. Sun komt nu terug op een plan om MySQL deels gesloten te maken.

Sun Microsystems ziet af van het plan om de overgenomen opensourcedatabase MySQL deels closed source te maken. Dit liet de leverancier weten op de ontwikkelaarsconferentie CommunityOne, die deze week plaatsvond in San Francisco. Vice-president Kaj Arnö van MySQL, en tegenwoordig dus van Sun, bevestigt dit op zijn blog.

Arnö benadrukt dat zowel MySQL zelf, als de connectors en de storage engines van de database, open source zijn en blijven. Hetzelfde geldt voor nieuwe uitbreidingen die binnenkort verschijnen, zoals de backup-functie voor MySQL 6, de MyISAM-driver voor die backup en de encryptie- en compressie-functies. Laatstgenoemde heeft ook vooral betrekking op de backup.

Plan van MySQL zelf

Het plan was eerst om die laatste twee elementen, encryptie en compressie, niet als open source uit te brengen. MySQL-topman Arnö geeft aan dat dit niet de intentie Sun was, maar van MySQL AB zelf. "Die aanvankelijke plannen waren voor een bedrijf dat een beursgang ging maken, maar die zijn niet zinnig in de bredere context van Sun, een groot bedrijf met een hele reeks aan complementaire open source-software en -hardware."

Het bedrijf MySQL AB doet al sinds het ontstaan een jongleeract met zijn opensourceproduct, waarvoor het betalende en niet-betalende klanten heeft. Zoals veel opensourceleveranciers, rekent het bedrijf geld voor ondersteuning, maar er is ook een onderscheid mogelijk met functies. Betalende klanten krijgen dan meer dan niet-betalende klanten. De aard van open source maakt het moeilijk dit af te dwingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als Sun niet oppast, en ze gaan dit door zetten, krijgen ze de gehele OpenSource en Linux/MySql Communities 'tegen zich', en dat houdt hierbij in dat je de Scripties, Hackers en Crackers tegen je krijgt, niet iets dat Sun ambieert, geloof ik.

MySQL Network is al een closed source product van MySQL.
En nu dan MySQL Enterprise....Sun draait MySQL toch de nek om, want wat moet een hardwareleverancier nu met een database?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-07T10:15:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.