Ubuntu voor mobiele internetapparaten in de maak

Dit artikel delen:
Openbaar vervoer

Canonical, distributeur van de meest populaire Linuxvariant Ubuntu, werkt aan een Ubuntu-versie voor mobiele internetapparaten op basis van Intels Atom-architectuur. Deze Ubuntu-versie gaat de Netbook Remix heten en wordt begin juni officieel aangekondigd.

Ubuntu-distributeur Canonical kondigt begin juni een versie voor mobiele internetapparaten die is gebaseerd op de Atom-architectuur van Intel. Dat verklaarde Canonical-oprichter Mark Shuttleworth in de Britse krant The Guardian, nadat hem was gevraagd of zijn bedrijf een aangepaste versie gaat distribueren voor de ‘ultramobiele sector':  "We kondigen die in de eerste week van juni aan. De versie heet de Netbook Remix. We werken samen met Intel, die een chip op maat maakt voor deze sector."

Mobiele internetapparaten

Shuttleworth doelt hierbij op de Atomchip. Intel Atom is de naam van een nieuwe familie van energiezuinige processors van Intel. Deze processors (voorheen bekend onder de codenamen ‘Silverthorne' en ‘Diamondville'), zijn speciaal ontworpen voor mobiele internetapparaten (Mobile Internet Devices, MID's). Intel verwacht veel van deze MIDs, die klein genoeg gaan zijn om in je broekzak mee te nemen.

Mobiel Linux

Intel wil het vertrouwen in Mobiel Linux versterken en kondigde begin april een certificeringsprogramma aan dat de veiligheid, interoperabiliteit en onderhoudbaarheid van open source software moet garanderen. Vorig jaar nam Intel het initiatief tot het opzetten van een Linux softwareplatform voor het ontwikkelen van 'rich internet' applicaties voor MIDs: Moblin.

Intel Atom

De Intel Atom processor is gebaseerd op een nieuwe microarchitectuur die speciaal is ontwikkeld voor compacte apparaten met een laag energiegebruik. De processor is compatibel met de Intel Core 2 Duo instructieset. Het ontwerp ondersteunt meerdere programma-‘threads'. Dit alles past op een chip van slechts 25 mm2, waarmee dit Intels kleinste meest energiezuinige processor tot nu toe is. Er passen elf Intel Atom processors, met elk 47 miljoen transistors, op een oppervlakte ter grootte van een Amerikaanse penny, ongeveer even groot als een muntje van tien eurocent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-23T10:42:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.