Microsoft biedt eerste OpenXML-ontwikkelkit

Dit artikel delen:

Microsoft zet een nieuwe stap in de strijd der bestandsformaten. De producent van Windows en Office komt met de eerste ontwikkelkit (sdk) voor OpenXML dat het gebruikt in Office 2007. Dat bestandsformaat is goedgekeurd door de ISO, maar daar is nu twijfel over en dus uitstel voor de echte ratificatie.

Ontwikkelaars van kantoorsoftware krijgen nu van Microsoft een ontwikkelkit om OpenXML te kunnen gebruiken. Dit oorspronkelijk door Microsoft ontwikkelde bestandsformaat is een officiële open standaard, zoals goedgekeurd door de Ecma (European Computer Manufacturers Association). Critici, waaronder IBM, stellen echter dat de specificatie voor deze standaard te complex en te vaag is. Daardoor zou implementatie in de praktijk zo goed als onmogelijk zijn, behalve voor Microsoft zelf.

De nu aangeboden sdk (software development kit) moet dit verhelpen. Het pakket stelt ontwikkelaars in staat code te schrijven die OpenXML-documenten kan maken, lezen, wijzigen en dus ook opslaan. Microsoft heeft de api (application program interface) voor OpenXML verwerkt in de sdk. Die biedt ook mogelijkheden voor het doorzoeken van documenten in dat bestandsformaat.

Volgende versie

De nu vrijgegeven OpenXML DSK 1.0 krijgt al vrij snel een opvolger. Microsoft wil deze zomer al een proefuitvoering (prerelease) uitbrengen van versie 2.0. De definitieve uitvoering daarvan is gepland om uit te komen wanneer de volgende versie van Office (codenaam Office 14) op de markt komt. Officieel is nog niet bekend wanneer dat is, maar er gaan al geruchten dat Office 14 volgend jaar al verschijnt.

Ondertussen werkt Microsoft ook aan een pakket updates en lapmiddelen voor Office 2007. Dat tweede service pack brengt ook ondersteuning voor ODF (Open Document Format), de concurrent voor OpenXML. ODF is al eerder goedgekeurd door de ISO en daarmee een officiële open standaard. SP2 voor Office 2007 moet in de eerste helft van 2009 gereed zijn.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Prereleases, geruchten, officieel nog niet bekend.

Dat zijn de kernwoorden van dit artikel.

Beter een echte vrije ISO-standaard gebruiken waar geen mogelijk verborgen patenten in zitten.
MS kan het zelf invoeren maar ISO-standaard, NEE.

Het afwijzen van de ISO-certificatie zou het beste zijn wat de ICT in jaren overkomen is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-17T09:34:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.