Google en Amazon kiezen Erlang

De oude programmeertaal Erlang beleeft een renaissance; Google en Amazon stappen deels over. Erlang leent zich goed voor parallelle systemen zoals multicore-processoren én gedistribueerde systemen zoals SaaS (software as a service).

De 'concurrent' programmeertaal Erlang is ruim twintig jaar oud, maar staat nu volop in de belangstelling. De taal is namelijk erg geschikt om software te maken die verspreid draait. Dus op hedendaagse processoren met meerdere cores én op meerdere systemen die een 'load-balanced' geheel vormen. Laatstgenoemde is in de praktijk de opstelling van veel SaaS-aanbieders (software as a service).

Google en Amazon baseren een deel van hun SaaS-aanbod nu op Erlang. De SimpleDB-dienst van Amazon is al gebouwd met die klassieke programmeertaal en de online-boekhandel annex SaaS-aanbieder schakelt de in 1998 overgenomen filmsite IMDb nu over van Perl naar Erlang. Ondertussen gebruikt Google Gears een Erlang-achtige opstelling en is de chat-functie van Facebook geschreven in die taal. Dit schrijft de Belgische ict-expert Chris Vertonghen op zijn blog. Deze taal is echter niet geschikt voor alles en iedereen, erkent ook Vertonghen.

Ontwerper verbaasd

Ondertussen is de ontwerper van Erlang, Joe Armstrong, verbaasd en verheugd over de nieuwe aandacht. Hij zegt in een recent interview met Computable niet iets concreets gedaan te hebben om de belangstelling aan te zwengelen. "Ik heb gewoon geluk gehad. Er is niet alleen veel belangstelling voor Erlang, maar ook voor andere functionele programmeertalen, zoals Haskell."

Armstrong was de voornaamste man achter Erlang, waarvan hij de eerste versie in 1986 implementeerde. Dat was voor en bij Ericsson, waar hij softwarearchitect is. Onlangs is een boek van zijn hand verschenen over programmeren in 'zijn' taal: Programming Erlang: software for a concurrent world.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-07T11:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.