Dell werkt aan Ubuntu Linux

Dit artikel delen:

Dell levert niet alleen Ubuntu Linux op zijn desktops en laptops, maar steekt ook zelf werk in het opensource besturingssysteem. Zo voegt de directe pc-leverancier zelf multimediafuncties toe.

Dell voorziet Ubuntu Linux van functies die de distributie niet zelf standaard biedt. Zo heeft de pc-producent de mogelijkheid toegevoegd dvd's af te spelen, maar ook filmbestanden in het wmv-bestandsformaat (Windows Media Video) van Microsoft. Het gebruikt hiervoor de Gstreamer-software van het Spaanse bedrijf Fluendo, meldt de pc-leverancier op het bedrijfsblog. Dell levert de Ubuntu Linux-uitvoering sinds de zomer van 2007.

Verder voegt Dell codecs (coders-decoders) toe voor mp3 en wma (Windows Media Audio). Tot slot heeft het bedrijf ook voorzien in drivers voor de videokaart die uitvoer via de hdmi-aansluiting (high-definition multimedia interface) mogelijk maken.

Opensource

Veel van die multimediatechnieken zijn niet standaard opgenomen in Linux-distributies. Soms is de reden daarvoor een van overtuiging; die software is lang niet altijd opensource, of 'puur' opensource.

Vaker is de reden echter dat er licentievergoedingen verschuldigd zijn. Zo heeft het Duitse laboratorium Fraunhofer Institut het muziekformaat mp3 uitgevonden en eist het royalties daarvoor. Fluendo, wiens Gstreamer-codecs voor Linux Dell nu gebruikt, heeft vorig jaar een overeenkomst getekend met Microsoft voor wmv en wma, en met licentieorganisatie Mpeg LA voor mp3.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik snap niet wat de toegevoegde waarde is dat Dell deze codecs ontwikkeld; ze bestaan al!
Als je met Totem (de standaard muziekspeler van Ubuntu) een mp3'tje wilt afspelen dan zegt hij dat de codec daarvoor ontbreekt, geeft aan dat er in sommige landen licentiekosten voor betaald moet worden en geeft je de mogelijheid om te installeren. Ik vind dit netter dan dat er mijn zonder weten al dit soort dingen ge?nstalleerd zijn.

Ik wil hierbij nog opmerken dat Ubuntu met opzet niet Linux in zijn merknaam heeft gezet zoals bijvoorbeeld RedHat met RHEL of Gentoo Linux.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-28T10:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.