IBM helpt supercomputers met opensource

IBM geeft een deel van de zijn softwaretools voor Linux-supercomputers aan de opensourcegemeenschap. Daarmee is het makkelijker om hybride computerclusters aan elkaar te koppelen. Vooralsnog ondersteunt de software alleen Power6-processoren.

IBM stelt een deel van zijn softwaretoolkit voor Linux-supercomputers beschikbaar aan de opensourcegemeenschap. De software moet het makkelijker maken om computerclusters te koppelen, zodat ze een supercomputer vormen. Het gaat dan vooral om hybride supers, dus waarbij de clusters verschillende typen processoren gebruiken.

De software ondersteunt momenteel alleen systemen die zijn gebaseerd op de IBM Power6-processoren. Hybride supers zijn nu dus nog niet te vormen met de nieuwe opensourcesoftware van IBM. Dat moet later wel kunnen als Big Blue ook ondersteuning inbouwt voor Power 575- en x86-processoren.

Makkelijk nieuwe functies

IBM stelt deze clustersoftware beschikbaar als opensource zodat er snel en makkelijk nieuwe functies zijn toe te voegen. Dan zijn er ook voor supercomputers snel veranderingen door te voeren, aldus IBM.

De software omvat onder andere de Extreme Cluster Administration Toolkit (xCAT). Deze tool wordt ook gebruikt voor de Roadrunner-supercomputer in het Los Alamos Laboratory in New Mexico. Dit is momenteel de krachtigste supercomputer ter wereld.

Eerste Linux-compiler

De IBM-software is beschikbaar bij het Nationaal Center for Supercomputing Applications (NCSA) van de Universiteit van Illinois. De computerleverancier viert hiermee dat het tien jaar geleden zijn eerste compiler voor Linux uitgaf.

Het bedrijf is sindsdien erg betrokken bij de ontwikkeling van open source software. Zo liet Big Blue deze week al weten een Microsoft-loze destkop te willen leveren. Het bedrijf werkt daartoe samen met Linux-leveranciers Red Hat, Novell en Canonical (Ubuntu).

Rekencentrum SARA neemt in augustus een nieuwe supercomputer in gebruik: de Huygens Power6. Dit nieuwe systeem is de opvolger voor het vorig jaar geïnstalleerde Power 575 Hydro-Cluster, dat gebaseerd is op een watergekoeld systeem dat 33 procent efficiënter is dan gangbare luchtgekoelde systemen. De warmte wordt afgevoerd met watergekoelde koperen platen die in direct contact staan met iedere processor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooi om te lezen... the power of collaboration

Ronald

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-08T11:38:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.