Sun geeft Java-toolkit voor smartphones vrij

Dit artikel delen:

Ontwikkelaars van Java-applicaties voor smartphones krijgen van Sun Microsystems een opensourcetoolkit. Die ontwikkelkit is voor 'lichtgewicht' gebruikersinterfaces. Java krijgt steeds meer concurrentie van andere platformen zoals LiMo en Android.

Sun Microsystems geeft zijn Java-toolkit voor applicaties op de mobiele telefoon aan de opensourcegemeenschap. De Light-Weight UI Toolkit (LWUIT) wordt vrijgegeven onder de GPL versie 2-licentie. De leverancier beloofde tijdens JavaOne, in mei van dit jaar, al de toolkit aan de opensourcegemeenschap te geven.

Ontwikkelaars kunnen met de toolkit lichte gebruikersinterfaces maken voor applicaties die zijn geschreven in programmeertaal Java. Het bedrijf wil het ontwikkelaars makkelijker maken om hun programma's geschikt te maken voor Java Micro Edition, een applicatieplatform voor mobiele apparaten.

Concurrentie door Linux

Java wordt veel gebruikt op mobiele apparaten, maar krijgt steeds meer concurrentie van andere platformen. Onderzoeksbureau ABI Research verwacht dat in 2013 op een kwart van de smartphones Linux draait. De Linuxbesturingssystemen LiMo en Android zijn volgens ABI over vijf jaar de meest gebruikte platformen voor mobiele apparaten.

Smartphone hacken

Eerder deze week werd bekend dat er lekken zitten in het mobiele Java-platform. Een Poolse onderzoeker zegt dat kwaadwillenden alleen een telefoonnummer nodig hebben om een telefoon met Java 2 Micro Edition (J2ME) over te nemen.

Nokia gebruikt dit platform voor zijn Series 40-toestelen. Die versie van Nokia's eigen besturingssysteem voor smartphone draait op meer dan honderd miljoen telefoons wereldwijd. De Poolse beveiligingsonderzoeker heeft Sun en Nokia details gegeven over twee van de door hem ontdekte kwetsbaarheden. Hij wil echter eerst geld zien voordat hij de fabrikanten van meer lekken op de hoogte stelt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-15T10:46:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.