Intel geeft Visual Studio multicore-plugins

Intel komt met ontwikkeltools voor multicore-processoren. De Parallel Studio-software is een pakket plugins voor ontwikkelomgeving Visual Studio van Microsoft. Dit is vorige week onthuld op het Intel Developer Forum in San Francisco.

Intel wil het ontwikkelen van software voor multicore-processoren makkelijker maken. De chipproducent komt binnenkort met ontwikkelhulpmiddelen daarvoor. De Parallel Studio-software waar Intel nu aan werkt, omvat vier plugins voor Visual Studio. Die ontwikkelomgeving van Microsoft krijgt daarmee mogelijkheden om code in C++ beter te laten draaien op processoren met meerdere cores. Parallel Studio sluit ook aan op de parallele extensies voor het .Net-raamwerk waar Microsoft nu aan werkt.

Intel benadrukt dat deze tools ook voorzien in compatibiliteit met voorgaande technologie; zowel code als single core processoren. De focus ligt echter op chips met meerdere cores. De chipleverancier erkent dat de meest gebruikte huidige ontwikkeltools niet capabel zijn om echt efficiënte code voor multicore-processoren te maken. Er is nu weinig software die optimaal gebruik maakt van meerdere cores, zeker als het meer dan vier cores zijn.

Intel en AMD leveren nu quadcore-processoren en hebben zes en acht cores al in zicht. Op termijn zullen chips veel meer dan 'slechts' acht cores bevatten. Intel heeft al een prototype van een chip met tachtig cores getoond.

Code optimaliseren

De plugins die Intel nu onthult, zijn bedoeld voor het compileren, automatisch inspecteren en optimaliseren van programmacode voor multicore. Daarnaast helpt één van de plugins ook door de ontwikkelaar te laten zien waar parallelisme in zijn bestaande code nut heeft, en wat dat aan eventuele conflicten oplevert. Deze tools zijn onafhankelijk van elkaar te gebruiken.

De openbare bèta van Parallel Studio komt in november uit. De uiteindelijk uitvoering moet na mei komend jaar gereed zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-25T11:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.