Red Hat-CEO: crisis goed voor open source

Dit artikel delen:

De kredietcrisis verhoogt de populariteit van open source software. Algemeen directeur Jim Whitehurst van Red Hat zegt hierover duidelijke aanwijzingen uit de markt te krijgen.

De algemeen directeur van Red Hat Jim Whitehurst verwacht dat de kredietcrisis er voor zal zorgen dat open source software terrein wint ten koste van closed source software. Deze trend is nu al te merken aan de omzetcijfers van de leverancier van open source software: in het tweede kwartaal steeg de omzet van Red Hat met 29 procent.

CIO’s vragen hulp

Hoewel de economische crisis het aantal nieuwe ict-projecten doet dalen, zal de bespaarzucht van ondernemingen hen ertoe bewegen eerder over te stappen van closed source op open source software. Whitehurst: "Ik heb een aantal gesprekken gehad met cio's die zeiden ‘we gebruiken alleen Microsoftsoftware en totaal geen open source. Maar we staan nu al onder druk om onze kosten te verlagen. We hebben je nodig om een opensourcegebruiksplan voor ons te ontwerpen om op die manier kosten te besparen."

Ook IDC voorspelde onlangs dat open source software populairder wordt als gevolg van de kredietcrisis.

Open source software

Er zijn vele soorten open source software. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat iedereen de oorspronkelijke code mag inzien en wijzigen, en iedereen de oorspronkelijke software onbeperkt mag gebruiken en kopiëren. Het bijzondere aan een programma met GNU General Public License (GPL)-licentie, is dat als een programmeur er iets aan verandert, hij dat gewijzigde programma ook weer onder een GPL-licentie moet verspreiden. Als iemand daarom vraagt, moet hij dus de broncode opnieuw vrijgeven.

Maar er zijn ook open source-licenties waarbij dat niet hoeft. Soms staat een licentie bijvoorbeeld toe dat een ander de broncode wijzigt, maar vervolgens om die nieuwe broncode een hek zet. Dan is het dus geen open source-software meer en hoeft die software ook niet meer gratis te zijn. Veel commerciële software is op die manier ontstaan. De marketingafdeling van een bedrijf heeft dan om een bepaald onderdeel van open source software een strik gedaan en verkoopt dat als pakket op de markt. Zo zijn er allerlei soorten licenties, die allerlei verschillende acties toestaan en/of verbieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-23T12:40:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.