Open source: Flexibiliteit belangrijker dan kosten

Bedrijven kiezen voor open source software omdat ze dan flexibeler zijn. Bij de keuze voor open source weegt de vrijheid bij applicatie-ontwikkeling en het niet gebonden zijn aan een vaste leverancier zwaardere dan kostenbesparing. Dat zeiden sprekers tijdens Open Source Conference in Amsterdam.

Flexibiliteit is de belangrijkste reden voor het gebruik van open source software. Kostenbesparing is dat niet. Dat bleek dinsdag 28 oktober tijdens de Open Source Conference gehouden in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Geert Batterink van Accenture merkt dat veel bedrijven de flexibiliteit van open source software waarderen. "Als een programma niet geheel naar wens is, is de code zelf aan te passen."

Dat vereist overigens wel kennis en vaardigheden van medewerkers. Volgens René Veltman, Linux-evangalist bij IBM, heeft tachtig procent van de mensen die van een ict-opleiding komt kennis van het besturingssysteem Linux.

Hergebruik

SNS Bank maakt veel gebruik van open source. Reden daarvoor is dat nieuwe ict-diensten snel op de markt moeten worden gebracht. Open source code is al deels beschikbaar, waardoor de ontwikkeling van een dienst sneller verloopt. "Open source is een belangrijke vorm van hergebruik", zegt Emiel van Doorn, teammanager SNS IT. Als er geen open source software beschikbaar is, koopt de bank het product. De laatste optie is zelf ontwikkelen.

Hostnet gebruikt vooral open source software, omdat ze zo niet gebonden zijn aan een leverancier. "We kunnen zo overstappen naar een andere leverancier mocht dat nodig zijn. Onze klanten vragen daar ook om", zegt systeembeheerder Steven Mohamedajoeb.

Kostenbesparing

Daarnaast is kostenbesparing voor SNS Bank een belangrijke reden om open source software te kiezen. Het bedrijf werkt met lage marges. "Onze it-kosten zijn het laagst vergeleken bij andere banken in de top vijf van Nederland", zegt Van Doorn.

Tonny Lievers, senior hard- en softwareconsultant bij de Gemeente Enschede, gelooft niet dat open source software kosten bespaart. "Je huurt toch een consultant in." Hij kiest om een heel andere reden voor het gebruik van open source software. Het geld dat wordt betaald aan licenties voor Microsoft verdwijnt naar Amerika. De Nederlandse economie en vooral de regio Enschede, merkt daar niets van.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-28T16:07:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.