Lotusphere - Designer krijgt webapplicatie-toolkit

IBM integreert Javatechnologie voor het bouwen van rich internet applicaties binnen Domino Designer 8.5. “Dat heeft als voordeel dat Lotusontwikkelaars gebruik kunnen maken van die tools zonder Java te hoeven leren.”

Vanaf versie 8.5 van Domino Designer kunnen Lotusontwikkelaars rich internet applicaties bouwen met XPages. Volgens IBM stelt deze ontwikkeltoolkit voor webapplicaties hen in staat om "gemakkelijk web 2.0-achtige gebruikerservaringen creëren op basis van bestaande applicaties." Computable sprak over XPages met Angus McIntyre, product manager IBM software op de Lotusphere-conferentie in Orlando, Florida.

McIntyre: "Door het gebruik van cascading style sheets en rich internet controls kunnen ontwikkelaars het uiterlijk en de bedieningsknoppen van een webapplicatie snel aanpassen. Daarnaast maakt XPages het mogelijk om views en data van elkaar te scheiden. Ontwikkelaars kunnen dus verschillende views creëren op basis van dezelfde database, voor verschillende klanten en locaties."

Overstap naar Eclipse

XPages is een implementatie van Java Server Faces (JSF) voor Domino Designer 8.5. McIntyre: "We hebben deze opensource toolkit overgezet naar onze eigen ontwikkelomgeving. Dat heeft als voordeel dat Lotusontwikkelaars gebruik kunnen maken van de JSF-tools zonder Java te hoeven leren. Ze kunnen bestaande JSF-applicaties importeren binnen Domino Designer, of XPages-webapplicaties vanaf de basis opbouwen vanuit Domino Designer."

Vanaf versie 8.5 van ontwikkelomgeving Domino Designer kunnen Lotusontwikkelaars gebruik maken van Eclipse, een open source integratieplatform voor applicatieontwikkeling. McIntyre: "Dat is een grote stap, die bijvoorbeeld ook de integratie mogelijk heeft gemaakt tussen Domino Designer 8.5 en de Blackberry Java Development Environment (Blackberry JDE)."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-21T07:43:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.