Lotusphere - ‘XPages gaat problemen oplossen’

Ontwikkelaars die dit jaar Lotusphere bezochten zijn blij met webapplicatie-toolkit XPages. “Op dit moment is het nog heel ingewikkeld om webapplicaties te ontwikkelen met de Domino Designer-interface.”

Op de één na laatste dag van de Lotusphere in Orlando polste Computable de sfeer onder conferentiegangers. Vooral over XPages zijn enthousiaste geluiden te beluisteren.

Marion Würges, applicatieontwikkelaar bij het Duitse ingenieursbureau Bilfinger Berger AG: "Ik ben net naar een sessie geweest over XPages waarvan ik erg enthousiast ben geworden. We hebben veel klanten die niet beschikken over een Notesclient, maar die we wel graag toegang willen geven tot de gegevens in onze kennisdatabases. Met XPages wordt het heel gemakkelijk om Lotus Domino databases naar het web te brengen. Je hoeft geen html te kennen om toch een webpagina te bouwen. En je kunt de data uit je applicaties op het web tonen, zonder de oorspronkelijke code te hoeven wijzigen. Bovendien kun je met XPages gegevens uit verschillende databases samenvoegen binnen één websiteportal."

Vanuit bekende ontwikkelomgeving

Volgens Gary Capra, zelfstandig ontwikkelaar van webapplicaties bij Highnotes IT gaat XPages allerlei problemen oplossen: "Op dit moment is het nog heel ingewikkeld om webapplicaties te ontwikkelen met de Domino Designer-interface. XPages gaat een heleboel problemen oplossen op het gebied van het verbinden van gegevens. Het wordt bijvoorbeeld veel gemakkelijker gegevens uit verschillende databases te combineren binnen één webportal. En dat allemaal vanuit een ontwikkelomgeving waar ik al heel lang mee werk."

Prakash Punj, websitemanager bij de Environmental Protection Agency (EPA) in North Carolina ziet in XPages een extra reden om over te stappen op versie 8.5 van Domino: "We geven voorlichting over allerlei milieu-onderwerpen. Wij beheren het datacenter en hosten van daaruit allerlei webapplicaties die data tonen uit allerlei Domino-databases. Eén van mijn ontwikkelaars heeft vanochtend een sessie bijgewoond over XPages en hij was helemaal manisch over de mogelijkheden die hij daarmee krijgt."

XPages

Vanaf versie 8.5 van ontwikkelomgeving Domino Designer kunnen Lotusontwikkelaars gebruik maken van Eclipse, een open source integratieplatform voor applicatieontwikkeling. Hierdoor werd het mogelijk Java Server Faces (JSF) over te zetten naar de Lotus-ontwikkelomgeving. Het resultaat: XPages, een ontwikkeltoolkit voor webapplicaties, die beschikbaar is vanuit ontwikkelomgeving Domino Designer.

Angus McIntyre, product manager IBM software: "Door het gebruik van cascading style sheets en rich internet controls kunnen ontwikkelaars het uiterlijk en de bedieningsknoppen van een webapplicatie snel aanpassen. Daarnaast maakt XPages het mogelijk om views en data van elkaar te scheiden. Ontwikkelaars kunnen dus verschillende views creëren op basis van dezelfde database, voor verschillende klanten en locaties."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-22T07:14:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.