Consortium wil uniforme SDK voor smartphones

Enkele grote smartphonefabrikanten en softwareleveranciers werken aan een uniform softwareontwikkelpakket (sdk) voor toepassingen op mobiele telefoons. Het Pulsar Platform moet een eind maken aan de veelheid van losse ontwikkelplatformen. Google, Apple, Microsoft en Sun doen echter niet mee.

De Eclipse Foundation wil dat ontwikkelaars van softwareapplicaties voor smartphones binnenkort slechts één standaard ontwikkelpakket (sdk) hoeven gebruiken, ongeacht het besturingssysteem of het merk van de mobiele telefoon. Daartoe werken enkele van de deelnemende fabrikanten aan het zogenoemde Pulsar Platform.

Afwezigen

Het Pulsar-initiatief wordt geleid door mobieltjesfabrikanten Motorola, Nokia en softwarebedrijf Genuitec. Ook IBM, Research in Motion en Sony Ericsson nemen er aan deel. Grote afwezigen zijn Google, Apple en Microsoft, die zich voorlopig op hun eigen ontwikkelplatformen richten. Sun Microsystems, grondlegger van Java, doet ook niet mee met Pulsar omdat het liever zijn net gepresenteerde JavaFX promoot.

Om hun mobiele applicaties op verschillende besturingssystemen en smartphones te laten draaien, moeten softwareontwikkelaars op dit moment hun toepassingen bouwen met behulp van meerdere softwareontwikkelpakketten (software development kits: sdk's). Dit is voor veel ontwikkelaars een onnodige last en hindert volgens deskundigen de innovatie en het gebruik van toepassingen op smartphones.

Consortium

De Eclipse Foundation is een wereldwijd consortium waarin vijftig grote software- en hardwareleveranciers zich in 2004 hebben verenigd ter stimulering van Eclipse, een open source ontwikkel-, ingebruikname- en beheerplatform voor Java. Naast voornoemde fabrikanten nemen onder andere ook Ericsson, Fujitsu, HP, Google, Intel, NetApp, Oracle, SAP en Siemens deel in het consortium.

De eerste versie van het uniforme softwareontwikkelpakket staat gepland voor eind juni 2009.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Sun

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-12T12:35:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.