'IBM heeft lastige klus aan integratie Sun'

Als IBM branchegenoot Sun Microsystems wil integreren in het bedrijf, wordt het een lastige klus. Er is veel overlap tussen de productportfolio's van beide leveranciers. Toch zijn er voor beide partijen ook veel voordelen, vermoeden de Computable-experts.

IBM krijgt een lastige klus als het branchegenoot Sun Microsystems wil integreren, denken de expertpanels van de topics Open source en Storage van Computable. Volgens anonieme bronnen bij de Wall Street Journal zijn de bedrijven in gesprek over een eventuele overname.

Volgens de Computable-experts is er veel overlap tussen de producten van de twee leveranciers. "Op hardwaregebied is er flinke overlap tussen de portfolio's van beide partijen", zegt Remko Westrik, manager business development bij HP. Hij doelt op de IBM P-Series met AIX en Sun met het Solaris Sparc-systeem. Ook tussen de x86-servers, disksystemen en tapesystemen van de leveranciers is overlap.

Er is niet alleen overlap. Beide partijen hebben ook veel aan elkaar. Ict-consultant Vincent van der Linden van dienstverlener Inter Access verwacht dat beide partijen veel winst kunnen halen door technologie te combineren. "De technologie van Sun vult de bestaande opensource-technologie van IBM goed aan. Bovendien doet IBM goede zaken in de dienstenmarkt waar, op basis van de technologie van Sun, goede zaken valt te doen", zegt Tom Peelen van Open Consult. Hij denkt dat Sun het marketingapparaat van IBM goed kan gebruiken.

Leidende rol

It-architect Mylène Reiners van Atos Origin verwacht dat IBM, na de overname van Sun, een leidende rol kan spelen bij de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van Java. "Als je in die gedachte meeneemt dat veel van IBM's concurrenten Java strategisch inzetten (denk bijvoorbeeld aan Oracle en SAP), dan zie ik voor het bedrijf alleen maar voordelen." Van der Linden verwacht dat klanten eerst last zullen hebben van de transitie. "Maar kunnen met wat geduld meeliften op de gecombineerde technologische ontwikkelingen en de marktpositie van de nieuwe samengevoegde organisaties."

Opensourcegemeenschap

Sun staat vooral bekend om zijn opensourceportfolio. De experts twijfelen daarom of een overname goed zou zijn voor de opensourcegemeenschap. "IBM presenteert zich ook steeds meer als een partij die open source hoog in het vaandel heeft staan, hoewel dat nog niet echt uit de verf komt", zegt Jos Struik, directeur van Dataccent. Hij hoopt dat een eventuele overname vooral gericht is op een verbetering van de marktpositie van IBM binnen de opensourcegemeenschap. Tom Peelen vindt een samenvoeging van IBM en Sun een grote machtsconcentratie. "Maar tot nu toe hebben beide organisaties zich netjes gedragen."

Software-ontwikkelaar Eric D. Schabell van SNS Bank had niet verwacht dat IBM ‘het zinkende schip Sun zou willen redden'. "Ik hoop voor IBM dat zij hun vingers niet zullen branden aan het integratie-traject dat moet volgen om een radicaal andere Sun-cultuur samen te laten smelten met IBM."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-20T14:26:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.