Kabinet steekt 2,3 miljoen extra in open source

Dit artikel delen:

Het kabinet stelt dit jaar euro 2,3 miljoen extra beschikbaar om de invoering van open standaarden en open source software bij de overheid te ondersteunen. Dit maakte staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken vandaag bekend bij een bijeenkomst over open source software.

Met de 2,3 miljoen extra komt het budget voor het actieplan van het programmabureau Noiv (Nederland open in verbinding) op zo'n vier miljoen euro. Frank Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken, stuurt binnen een maand, samen met staatssecretaris Ank Bijleveld (BZK), een voortgangsrapportage over het actieplan Noiv naar de Tweede Kamer. Daarin staat hoe deze extra 2,3 miljoen euro wordt besteed. Ook laat Heemskerk de Kamer weten wat de stand van zaken is rond Goud (de Gezamenlijke Ontwikkeling Uniforme rijksDesktop), waarbij een nieuwe open standaarden werkplek voor 21.000 rijksambtenaren wordt ontwikkeld.

De basis van Goud is echter het concept ‘Future-Ready Workspace' van Getronics en die is standaard uitgerust met Microsoft Office 2007. Departementen moeten zelf aangeven of zij OpenOffice willen laten installeren. Heemskerk kon niet aangeven of deelnemende ministeries dit al beslist hebben. Naar verwachting vindt vanaf april de uitrol van Goud plaats.

Barlaeus Gymnasium

Heemskerk nam op het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam het eerste exemplaar van het boek 'Open source software en standaarden' (Pearson Education, onder redactie van Jo Lahaye) in ontvangst. Het boek is bedoeld om studenten de elementaire kennis rond open source software bij te brengen. Naar aanleiding van de overhandiging stond Heemskerk nog even stil bij de moeizame voortgang van de invoering van open standaarden en open source software bij de overheid, na de 'motie Vendrik' in 2003.

"Het is heel lang stil gebleven na die motie. Toen ik staatssecretaris werd en het actieplan voor het stimuleren van open standaarden en open source in 2007 opzette, heb ik me heel wat op mijn hals gehaald." Hij wees erop dat het vraagstuk niet alleen betrekking heeft op de collega-departementen, die allemaal hun eigen it-huishouding bestieren, maar ook op alle overheidsorganisaties buiten de rijksoverheid, waaronder de gemeentes die zich vooralsnog weinig aantrekken van het Noiv..

Asterix en Obelix

Hij somde nogmaals op wat in zijn ogen de voordelen voor overheidsinstanties zijn van de invoering van open source en open standaarden: verbeterde interoperabiliteit (gegevensuitwisseling), minder leveranciersafhankelijk en een innovatief speelveld voor softwaremakers.

Heemskerk benadrukte dat het onderwijs dan ook klaar moet zijn om kennis over dit onderwerp over te brengen. Dat het Barlaeus Gymnasium aan de bel trok toen bleek dat de eindexamens alleen in Windows-formaat beschikbaar waren, noemde hij een daad vergelijkbaar met de onverzettelijke houding van het dorp van Asterix en Obelix tegen de overheersende Romeinen. "We hebben eigenlijk meer van dit soort Asterix'en en Obelix'en nodig."Hij wees ook nog naar het meldpunt van het Noiv voor gesloten systemen.

De staatssecretaris stelde dat het onderwijs, de zorg en de sociale zekerheid in 2010 een strategie voor de aanbesteding, inkoop en implementatie van open software in huis dienen te hebben. Het Noiv beschikt over een servicebrigade die organisaties met raad en daad kan bijstaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het issue is natuurlijk helemaal niet open standaarden. Het issue is dat de aanbestedingen zodanig moeten zijn geregeld dat er een invulling van business requirements wordt gevraagd en een lijst met open standaarden waaraan moet worden voldaan. Daar is weinig geld voor nodig. het werkelijke issue is dat de aanbestedingen zijn gevuld met specifieke zaken waar alleen bepaalde leveranciers aan kunnen voldoen maar die eigenlijk geen business requirement invullen. Veel succes met al dat geld.

@ richard

Probeer het ook nog eens in het Nederlands.
Misschien met wat meer lezen en wat meer verstand.

Dit initiatief is goed, juist de overheid moet beginnen met open standaards en bij voorkeur met open source, waarom zou de Nederlandse overheid een van de rijkste bedrijven van Amerika verder financieren?

@ Jan

Ook Jan vindt dat de overheidsbedrijven bij het aanbesteden al zouden moeten eisen dat openstandaarden worden gebruikt. En dat maar al te vaak voor leveranciersafhankelijke oplossingen wordt gekozen, zonder dat daar noodzaak toe is.
Hij is het dus met je eens, maar vindt dat het goedkoper kan.

Dwz dat is wat hij schrijft in vakjargon.

Gewoon maar meer geld storten in een project haalt in mijn ogen niet zoveel uit - als er geen gedegen (uitvoerings) beleid achter staat, of gesteund word door een overheidsbrede visie.

""We hebben eigenlijk meer van dit soort Asterix'en en Obelix'en nodig.
- Waarom nog wachten tot
- een ander wat voor jou gaat doen?
- een ander je toestemming geeft?
- er weer regeltjes voor zijn?
- Den Haag je weer de opensource wet voorschrijft?

Google waar het staat op internet,
Download het spul wat je nodig hebt van internet,
Steek er zelf tijd en energie in,en BEGIN ZELF!

Das het mooie van Open Source,
Je hebt geen toestemming, licentie nodig van anderen. Je kunt het overal op internet gratis vinden en downloaden. Het kost niets. Dus waar wacht nu nog op? Geef je eigen startschot!

Oh ja.. je heb er wel meer verstand van icten computers voor nodig, maar dat leer je - along the way, hands-on-keyboard, via vrije informatie uitwisseling en de OPEN SOURCE CODE van een ander kundig persoon die je probleem al een keer heeft opgelost.

"Let's share the code and share the fun :-)"

Succes!

@Ronald

Zo is het maar net.... Precies als een "beter milieu": begin bij jezelf!

De meeste applicaties werken out-of-the-box (zie Ubuntu + apps). Voor sommige dingen moet je wat meer inspanning leveren. Maar de kennis die je gaandeweg opdoet is onbetaalbaar.

Open source wordt alleen succesvol als beslissers zich niet laten verleiden met cadeautjes en of geldbedragen. Met open source koop je namelijk niets en dus krijg je ook niets. Wij hebben een SaaS product maar worden door bedrijfsverenigingen geboycot. Liever een advies waaraan verdiend kan worden dan een goed advies

Jan slaat voor mij de spijker op de kop met de opmerking over het rijke bedrijf in de U.S., maar niet zoals hij dat bedoelt. De ondertoon is met deze opmerking mij wel duidelijk. Hij gaat met deze opmerking trouwens voorbij aan het feit dat duizenden en duizenden IT-ers en niet IT-ers hier in Nederland al jaren hun geld verdienen met producten van datzelfde bedrijf; programmeurs, systeembeheerders, designers, publicisten. Dit komt doordat voor sommige systemen al sinds jaar en dag geweldige ontwikkeltools voor handen zijn en heel veel mensen hierin erg bekwaam zijn geworden. Ook zijn alle benodigdheden zoals bijv. programmacomponenten, databases, designtools en methodieken goed doorontwikkeld.
Open Source en standaarden lijkt hier in Nederland zo langzamerhand puur een lobby te zijn om Linux op systemen te krijgen. (met natuurlijk openoffice waarmee de gemeentes blijkbaar al hun werkzaamheden mee kunnen doen.) Open source werkt niet als dit van bovenaf geforceerd wordt en dat is wel te lezen aan de kop: "Kabinet steekt 2,3 miljoen extra in open source" dit had zo langzamerhand toch moeten zijn : "Kabinet verdient 2,3 miljoen extra aan open source". Heeft iemand wel eens berekend hoeveel bij de gemeenten en overheden nu al is besteed aan open source projecten en hun beleidmakers vanaf motie Vendrik 2003? Bedrijven die systemen bouwen en dat als open source publiceren zijn ver te zoeken. Waarom zou een bedrijf dat ook doen. Bruikbare source ontwerpen, schrijven en testen is een dure aangelegenheid. Daarom bestaat 90% van de open source uit kleine utilities waar een bedrijf vaak niet veel aan heeft. Misschien wat algemene software zoals boekhoudprogramma?s of takenpakketten, maar voor specifieke processen is er helemaal geen open source oplossing en moet er zonder bemoeienis gekeken kunnen worden naar niet-open source pakketten die het werk al lang goed doen of men laat IT-ers in-huis zelf iets ontwikkelen. Als Nederland nu voor al die extra miljoenen ontwikkelaars en programmeurs aan het werk zet en voor verschillende uiteenlopende bedrijven open source software gratis laat ontwikkelen dan zou het misschien gaan lukken. Maar zoals het vermoeden is, gaat het helemaal niet over Open Source of standaarden, maar over "de rijkste bedrijven van Amerika"..

@ Rob

Weet je wie momenteel het meeste doet om FOSS te ontwikkelen?
IBM, SUN, HP, Oracle en zo meer. Het gaat weldegelijk over open standaarden en open source. Ik heb in mijn karriere in Nederland zakken vol geld over de balk zien smijten terwijl we kleine gespecialiseerde bedrijven hadden die voor een fractie van de kosten werkende funkionaliteit leverden.
Maar nee, het moest en zou duur en i.s.m. een andere amerikaanse firma. Dat ging zo ver dat een halwassen direktielid van Philips dreigde mijn direktie te informeren over mijn "dwarsliggen". Dat dure projekt heeft nooit gewerkt.

FOSS moet gepropageerd worden want het heeft geen dure marketing afdeling.

@ Jan

Je noemt precies de bedrijven op die bezig zijn Linux te promoten. Oracle (unix), IBM, HP en natuurlijk SUN. Onderliggend heeft het niets met FOSS te maken. Dit zijn ook bedrijven die over het algemeen Open Source produceren waaraan een niet IT bedrijf niets aan heeft en puur ontwikkeld is voor Unix of Linux. Dit zijn voornamelijk utilities of systemen voor IT-ers, het zijn dan ook pure IT-bedrijven. Op het level van Database Drivers en Server software. Over het algemeen zeer ingewikkelde software waar een programmeur niet eens zomaar een aanpassing in kan doen ondanks het "open" software is. Een bedrijf die op zoek is naar een specifieke oplossing heeft hier niets aan. Waar een bedrijf iets aan heeft zijn pakketten waarmee hun werknemers werken en hopelijk is dat anno 2009 niet alleen een spreadsheet en een wordprocessor..
Helaas heb je niet zo goede ervaring bij Philips, maar ik ken vele implementaties gedaan met niet-open software en dat liep en loopt prima. Meestal zijn dat systemen deels gekocht (OS, database, applicaties) en deels zelf ontwikkeld.
FOSS heeft geen dure marketing afdeling? Dat kun je niet menen. Lees nogmaals het kopje van dit artikel. Geen dure marketing afdeling, maar een dure overheidsafdeling plus natuurlijk alle marketing afdelingen van de bedrijven die je noemde.

@ Rob

De opmerking hieronder:

"die over het algemeen Open Source produceren waaraan een niet IT bedrijf niets aan heeft en puur ontwikkeld is voor Unix of Linux"

Waar praten we hier over?
Gaat het over IT of over brood bakken?
Als ICT-ers gaan we toch dagelijks om met "ingewikkelde systemen" die zijn er om de problemen van bedrijven op te lossen, nog nooit van een ERP als Compiere gehoord?

Als je 2,3 Miljoen Euro staatsbudget vergelijkt met de marketingbudgetten van MS, Google, IBM etc dan is dat een fooi.

Volgens mij heb je nooit met grote projekten te maken gehad, 15 jaar geleden had ik al een investeringsbudget van 750.000 Euro per jaar en een exploitatiebudget van meer als 200.000 Euro per jaar. Dat was een relatief kleine organisatie.

Ik ben geen tegenstander van proprietary software maar wil een produkt dat werkt. Als je de ontwikkelingen van FOSS de laatste jaren gevolgd hebt kun je zien dat er steeds meer software komt die vrij is en net zo goed werkt.
Waarom kiezen bedrijven voor zoiets denk je, niet uit edele motieven maar omdat ze besparen op licentiekosten en omdat ze onafhankelijk worden van een leverancier.

Wanneer je werkelijk wat over FOSS wil weten lees dan ook eens de buitenlandse pers, de ontwikkelinkgen gaan snel.

Kijk eens op:

software
http://www.linux.org/apps/
http://www.kde-apps.org/

Van vandaag
http://www.tectonic.co.za/?p=4516

Er is genoeg software die vrij is en aanpasbaar en gericht op oplossingen voor bedrijven.

@Jan

De persoonlijke frustratie is wel duidelijk; "15 jaar geleden had ik al..", "Ik heb in mijn karriere.. zakken vol.."; "Volgens mij heb je nooit.."
Ik hoop dat met de komst van open source en Linux de projecten wat beter zin gaan verlopen... Maar, waarom geen lijst met open software voor een andere OS? Waar is de lijst met alle open overheids software die nu gratis is te downloaden? "Waar praten we hier over?" Over NIET IT bedrijven. Wat heeft een ziekenhuis, verzekeringsmaatschappij en andere bedrijven aan de bovenstaande lijst van Linux software? (zoals gezegd 90% utilities; chat deamons, DNS networking, filemanagers, system editors) Hoeveel van de software uit de lijst zijn grotere bruikbare pakketten zonder commerciele licentie? Kijk eens op SourceForge.net en laat je niet alleen leiden door Linux.
Met een inversteringsbudget van een miljoen per jaar kun je 20 programmeurs software laten ontwikkelen en dat er toen misschien is gekozen voor dure software aan te schaffen of te laten ontwikkelen heeft niets met open of gesloten source te maken, maar met de kwaliteit van het project. Nogmaals, er zijn heel veel bedrijven die helemaal geen problemen hebben met de ontwikkeling die er is geweest en gaande is. Sterker, deze bedrijven gaan gewoon verder met uitbreidingen en nieuwe technologien en is over een aantal jaar veel verder dan bedrijven die nu software weer om aan het zetten zijn. Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld helemaal niet de behoefte om hun software open te maken omdat software de concurentiepositie enorm kan verbeteren. Gesloten software is niet per definitie niet aanpasbaar. Door interfaces is de code niet open, maar een programmeur kan de code wel gebruiken en uitbreiden. Ook bedrijven die bekend zijn geworden met gesloten software worden steeds meer open, maar dat hoeft niet te betekenen dat dit alleen voor Linux is.

@ Rob

Mij is niet duidelijk wat je wil.

Een verdere discussie lijkt me weinig zinvol als je niet kunt lezen dat ik geen probleem heb met proprietary software maar FOSS propageer omdat het veel te bieden heeft voor allerlei bedrijven en bedrijfjes. Ze kunnen daarmee geld sparen.

Echter, als je geen FOSS inzetten wil, staat je dat vrij.
Wil je het wel inzetten, dan zul je de moeite moeten doen je er in te verdiepen.

@ Jan

Zolang je komt met Linux lijstjes en alleen zegt dat er allemaal open source software voorhanden is voor bedrijven dan is de discussie niet zinvol. Ook dat het geld zal besparen is ook uit de lucht gegrepen en er zijn hierover veel discussies gaande. Er is natuurlijk helemaal niets mis met Open Source. Het zou prachtig zijn als alle software open zou zijn, maar dat is het gewoon weg niet. Waar ik tegen ben is dat het propageren van Open Software een manier is geworden om Linux op te dringen. Heel veel Open Source loopt helemaal niet op Linux. Veel Open Source is geschreven voor gesloten systemen omdat de ontwikkeltools veel beter voor handen is en mensen hierin al jaren in gespecialiseerd zijn. Er wordt niet gekeken wat de expertise is van ontwikkelaars en programmeurs en wat de geschiedenis is van software ontwikkeling en de toekomstige ontwikkelingen op hard- en softwaregebied.

Na de volgende opmerkingen:

"dat het geld zal besparen is ook uit de lucht gegrepen"

"dat het propageren van Open Software een manier is geworden om Linux op te dringen"

Vraag ik me af of je de Computable wel eens leest.

@Jan

Dit is wat wordt bedoeld:

'Open source is klaar voor de zorg'
Computable 02-04-2009

"We wilden starten met een op internetgebaseerde applicatie. Die was niet te koop en we konden geen hoge kosten maken, dus gingen we zelf aan de slag"
(opensoftware niet aanwezig en zelf geschreven)

Waar kunnen we die zelf geschreven source ophalen? Waar is het gepubliceerd?

En dan hilarisch:
"Ook niet alle drivers van de randapparatuur werken op Linux. "Dat betekent dat we afscheid moeten gaan nemen van bijvoorbeeld de scanners."

hahahahaha

@ Vincent

installeer eens Vista met een scanner van 10 jaar oud.

Heeft Vincent de GPL weleens gelezen? Ik denk niet, anders had je deze opmerking niet gemaakt.
"Waar kunnen we die zelf geschreven source ophalen? Waar is het gepubliceerd?"

@Jan: Precies
(microsoft) Vista DWINGT je gewoon om nieuwe spullen aan te schaffen om dat ze - by design - weigeren je bestaande hardware te ondersteunen.

@Rob:
Open software heb je ook voor het windows platform.
Kijk hier eens: http://sourceforge.net/search/
Keyword "windows" -> ruim 7900 pakketten

Ieder initiatief ter promotie van Open Source Software (OSS) vind ik sowieso al winst. Er is veel onbekendheid t.a.v. OSS, dit blijkt ook weer uit de reacties op dit article. Er is een initiatief dat kennis over Open Source Software overbrengt aan het bedrijfsleven en organisatie met als doel om draagvlak te creeeren om zodoende OSS commercieel aan te bieden, zie [url]http://www.licentiebezuiniging.nl[/url]

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-27T18:36:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.