SP2 van Office 2007 ondersteunt ODF en PDF

Dit artikel delen:

Met de tweede grootschalige software-update van kantoorpakket Office 2007 kunnen documenten zonder plug-in worden geopend en opgeslagen in de open formaten PDF en ODF. Gebruikers kunnen servicepack 2 (SP2) sinds 28 april downloaden van de site van Microsoft. Doordat de leverancier de twee bestandsformaten tot dusver niet in zijn programma's integreerde, kwam Microsoft regelmatig in aanvaring met overheidsinstellingen.

Na installatie van het tweede servicepack kunnen gebruikers van kantoorsoftwarepakket Office 2007 documenten openen en opslaan als PDF en ODF. Het servicepack voor veelgebruikte programma's als Word, Excel en Powerpoint is sinds 28 april te downloaden van deze website van Microsoft.

Het is voor het eerst dat het softwarebedrijf de twee documentformaten direct opneemt in zijn programma's. Voorheen ondersteunde Microsoft Office de formaten alleen met behulp van een plug-in. Het niet volledig ondersteunen van ODF en PDF was in het verleden vaak een twistpunt tussen Microsoft en bijvoorbeeld overheidsinstellingen die een voorkeur voor open formaten hebben. Ook lag de softwareleverancier hierover meer dan eens overhoop met de Europese Commissie.

ODF en PDF

ODF, ofwel Open Document Format, is een open documentstandaard die door veel andere softwareleveranciers al langere tijd wordt omarmd. IBM en Sun Microsystems zijn daar voorbeelden van. Het bestandsformaat is sinds 2006 als open standaard geaccepteerd door de internationale standaardiseringsorganisatie ISO. Bij SP2 van Office 2007 kan ODF nu worden ingesteld als standaard bestandsformaat.

PDF (portable document format) is een ander formaat dat gebruikers al jaren veel gebruiken. ISO heeft dit type bestanden eind 2007 geformaliseerd tot open standaardformaat. Voordien was het eigendom van softwarebedrijf Adobe.

OOXML

De standaardisering van ODF en PDF was voor Microsoft aanleiding om een eigen open bestandsformaat te ontwikkelen: Office Open XML. OOXML werd na veel heisa uiteindelijk halverwege 2008 ook formeel geaccepteerd door de internationale standaardisatieorganisatie. Dit wekte veel wrevel onder voorstanders van open standaarden.

Het tweede servicepack voor Office 2007 bevat naast ODF- en PDF-ondersteuning nog andere uitbreidingen en verbeteringen. Deze webpagina van Microsoft biedt een overzicht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voorziet Office 2007 ook in opslag in PDF/A formaat?

Zover ik kan zien, kan Office sp2 wel in pdf opslaan, maar kan het geen pdf lezen. ODF kan wel gelezen en geschreven worden.

MS producten gaan steeds meer op die van Open Source lijken qua functionaliteit, open standaarden en kwaliteit. Kijk bijvoorbeeld ook naar IE 7 dat tabs kreeg en priv?gegevens een beetje kon verwijderen en naar IE 8 dat bladwijzers/favorieten van Firefox en Opera kan importeren. Alleen al het feit dat MS die namen in de mond durft te nemen, is opmerkelijk.
We zullen maar eens binnenkort gaan testen of MS aan de overheidseisen kan voldoen.

Ook de interface van Windows 7B is meer op die van KDE gaan lijken t.o.v. Vista. "If you can't beat them, join them". Dat is mooi voor de gebruiker.

Eerder aangekondigd door Microsoft en prettig dat het nu beschikbaar is. Dit zal hopelijk 1 van de drempels wegnemen voor organisaties om met (bv) OpenOffice te gaan werken. Ben benieuwd naar de compatibiliteit, ik weet dat de huidige OpenOffice ook .docx bestanden opent maar niet altijd 100% correct.

Goede zaak!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-29T10:14:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.