Adobe vreest niet voor Microsoft

Adobe is niet bang voor concurrentie van Microsoft op het gebied van rich internet applications (ria's). Dat zegt Klaasjan Tukker, productmanager van de leverancier van Flash. 'Goede competitie houdt je scherp. Het gebruik van onze flashplayer is gigantisch. Het gebruik van Silverlight is nog lang niet zo groot.' De softwareleverancier bracht afgelopen week bètaversies uit van nieuwe tools om de samenwerking tussen de ontwerper en de ontwikkelaar te vergemakkelijken.

Microsoft richt zich met zijn producten meer op de ontwikkelaar, terwijl Adobe vanuit een grafische achtergrond denkt, zegt Tukker. Dat heeft tot gevolg dat er bij de softwareleverancier wat meer rekening wordt gehouden met de ontwerper. 'Bij Microsoft wordt het benaderd vanuit een softwaretechnische kant', aldus de productmanager.

De leverancier komt onder andere met een bètaversie van Flash Catalyst. Deze tool geeft ontwerpers de mogelijkheid om virtueel aan te geven welke actie er volgt als een gebruiker bijvoorbeeld op een knop drukt of een zoekfunctie start. 'Eerder moest de ontwerper mondeling aan de ontwikkelaar beschrijven hoe de gebruikersinterface in elkaar zit', zegt Tukker. Daarnaast brengt de leverancier ook een bètaversie van Flashbuilder 4 op de markt. Het is nog niet duidelijk wanneer de definitieve versie op de markt wordt gebracht.

Linux

Beide bètaversies werken op Windows en op de Mac, maar nog niet op het besturingssysteem Linux. 'Dit product is vooral bedoeld voor ontwerpers en die werken voornamelijk op de Mac of op Windows', zegt Tukker. Volgens de productmanager lopen er voor Flashbuilder wel projecten om de software ook op Linux te laten werken. 'We zijn ons daarop aan het oriënteren. We begrijpen dat het een zeer belangrijk platform is.'

Microsoft bracht onlangs een bètaversie 3.0 van Silverlight uit. De belangrijkste verandering in de laatste versie van het van is dat applicaties buiten de browser kunnen draaien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben niet pro of contra Microsoft. Maar wie zo'n grote speler met zo'n agresief inpalm/uitban beleid niet vreest, die vindt ik naief.

Microsoft met zijn silverlight!

flash is veel beter en LICHTER.
Waarom Adobe groter is? Je kan alle programma's (photoshop flash enz.) met elkaar verbinden.

Als Microsoft het echt wil gaan winnen met silverlight moet het sterk worden verbeterd. Ze moeten eerst maar eens komen met een heel (web)design en productiepakket zoals Adobe het doet. Maar dat doen ze niet.

Adobe wint de concurrentie met microsoft omdat Adobe zich alleen op een ding richt en microsoft doet nu opeens alles tegelijk. Maak eerst maar een beter besturingssysteem.

@Bas

Wat jammer die laatste regel. Windows is een goed OS geworden. De tijd dat ze zoveel slechter (instabiel) waren dan Unix/Linux is al lang voorbij.

En nog iets. Adobe heeft een paar jaar geleden het hele pakket van Macromedia overgenomen dus nog weinig op ontwikkel gebied bewezen. Oja, Photoshop en Flash met elkaar "verbinden"....? Hoe doe je dat dan..? Volgens mij is Flash onderdeel van en dus volledig automatisch ge?ntegreerd met alle applicaties van de Creative Suit en hoef je zelf niks "te verbinden". Dat was al zo bij Macromedia. Wel ff alle feiten op een rijtje zetten.

RIA = twee (Adobe en Microsoft) vechten om een been, de derde (Google, html/javascript/chrome) loopt ermee heen!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-03T13:49:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.