Brabant ontkent fouten in aanbesteding

Dit artikel delen:

Noord-Brabant ontkent dat de provincie in een Europese aanbesteding in strijd zou hebben gehandeld met het plan Heemskerk. Dat plan moet overheden aansporen om te kiezen voor open standaarden en open source software. De provincie meldt nu aan Computable alleen maar bedoeld te hebben dat offertes in Office XP leesbaar moeten zijn, maar niet dat ze in dit kantoorpakket opgemaakt moeten zijn.

Een woordvoerder van de provincie: 'Noord-Brabant maakt gebruik van Office XP. In het beschrijvend document van de aanbesteding is daarom gevraagd naar offertes die in Microsoft Word NL leesbaar moeten zijn. Dus offertes mogen ook in een Open Document Formaat (ODF) aangeleverd worden.'

Het Meldpunt gesloten standaarden NOiV, een onderdeel van het programmabureau Nederland Open in Verbinding, verweet Noord-Brabant vorige maand dat leveranciers alleen gebruik mochten maken van Office XP om zich in te schrijven. NOiV-jurist Mathieu Paapst: 'Deze reactie zou de indruk kunnen wekken dat het Meldpunt de documenten niet goed heeft gelezen en te snel met de ingediende melding aan de slag is gegaan. Maar uit het oorspronkelijke aanbestedingsdocument valt naar onze mening niet af te leiden dat ieder denkbaar formaat is toegestaan, laat staan dat ODF mogelijk is. In het originele aanbestedingsdocument staat toch echt de eis dat de op een USB stick in te dienen teksten en spreadsheets moeten zijn opgemaakt in Office XP formaat. Dat is dan ook de reden geweest dat wij hier, overigens samen met andere leveranciers, vragen over stelden.'

Inmiddels heeft het NOiV antwoord ontvangen van de provincie. Uit die reactie blijkt volgens Paapst dat de provincie 'de aanbesteding op dit punt heeft aangepast.'  In een nota van toelichtingen schrijft de provincie aan het NOiV:  'Met deze zinnen heeft de provincie bedoeld dat wij gebruik maken van Microsoft Office XP en dat de inschrijving in Microsoft Word NL c.q. Microsoft Excel NL leesbaar moet zijn. '

Oracle-producten

Het Meldpunt verweet Noord-Brabant daarnaast ook dat de provincie in dezelfde Europese aanbesteding expliciet vroeg om Oracle-licenties.

De woordvoerder van de provincie bevestigt dat Noord-Brabant weliswaar expliciet om Oracle-producten vroeg, maar door de toevoeging 'of daaraan gelijkwaardig' toch handelde volgens de richtlijnen van het plan Heemskerk. De woordvoerder: 'Omdat het functioneel specificeren een onvoldoende nauwkeurige beschrijving van het te leveren product zou opleveren heeft de provincie Noord-Brabant gevraagd naar Oracle productlicenties of daaraan gelijkwaardig. '

Volgens Paapst staat de frase 'of gelijkwaardig''er in dit soort gevallen 'puur voor de vorm'. Paapst:  'De provincie bevestigt dit door aan te geven dat ze geen marktverkenning hebben laten doen naar mogelijke alternatieven omdat er naar eigen zeggen om technische redenen alleen behoefte bestaat naar de bewuste Oracle producten. Een schoolvoorbeeld van leveranciersafhankelijkheid. Ze zeggen hiermee eigenlijk: We willen een auto, het merk maakt ons totaal niet uit, zolang er maar een Mercedes-ster voorop zit.'

ACTIEPLAN NEDERLAND OPEN IN VERBINDING (NOIV)

In december 2007 werd het actieplan ‘Nederland in open verbinding' door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Office XP? Wat is dat voor pakket?

Dat is windows XP met Office 2002 . . . .

De provincie Noord-Brabant wil dus officieel verklaren dat zij, reeds voor het begin van de tender, op de standaardwerkplek voor MS Office 2002/XP gebruik maakt van de SUN ODF pluging of de Open Source Translater (of gelijkwaardig) om tender documenten in het ODF formaat te kunnen verwerken.

Tevens wil de provincie Noord-Brabant dus benadrukken dat zij burgers, bedrijven en instanties er expliciet op wijst dat zij elektronische documenten ook in het ODF formaat mogen aanleveren.

Ten slotte wil de provincie Noord-Brabant dus verklaren dat zij zich niet herkent in het beeld dat het Meldpunt gesloten standaarden NOiV over haar oproept en elke vermeende voorkeur van de provincie voor MS en Oracle op pure toevalligheid berust.

Ach, we weten toch allemaal wel beter: Aanbestedingsregels waren ooit bedoeld om een transparante en eerlijke gunning te bewerkstelligen. In de praktijk is het echter D? Manier geworden voor protectionisme in de zuiverste vorm. Helaas worden de programma's van eisen en wensen niet getoetst door een onafhankelijke partij op nut/noodzaak. Daardoor krijg je situaties dat aanbestedingen overduidelijk toegeschreven worden op een vooraf vaststaande winnaar. En dat anderen er manweken werk voor niets in stoppen telt ook niet. Wat een verspilling van energie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-13T11:26:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.