Industrie test systeem voor naleving milieuwet

Bedrijven en toezichthouders in de rubber- en kunststofindustrie en de recreatiebranche starten eind 2009 met het testen van een nieuw systeem. Het gaat om een applicatie voor het naleven van de Wet milieubeheer. Ondernemers kunnen automatisch zien welke nalevingsvoorschriften voor hen gelden. Bovendien kunnen zij via het programma vergunningen en certificaten aanvragen en in hun digitale dossier plaatsen. De gegevens zijn zichtbaar voor geautoriseerde toezichthouders.

Toezichthouders kunnen op hun beurt documenten zoals inspectierapporten in het systeem zetten. Alle partijen kunnen elkaar in het systeem om goedkeuring of commentaar vragen. Bovendien kunnen zij via een agendafaciliteit bezoeken afstemmen. Tenslotte geeft het systeem automatische signaleringen voor deelnemers van het virtuele kantoor. Dit betekent bijvoorbeeld dat een ondernemer automatisch een bericht ontvangt wanneer hij een bepaalde keuring moet laten doen of dat de overheid automatisch een bericht ontvangt wanneer er een goedkeuring gevraagd wordt.

Bij positieve testresultaten kan het systeem halverwege 2010 in gebruik worden genomen.

Besparing

Dit concept heeft de naam EUGO gekregen (spreek uit als'joego'). EUGO is een afkorting voor Efficiënte Uitwisseling van Gegevens tussen Organisaties. Het project is één van de pilotprojecten die staatssecretaris Heemskerk uitvoert om met behulp van ict de regeldruk voor het bedrijfsleven te verminderen. De projecten zijn onderdeel van het programma 'Slim Geregeld, Goed Verbonden'  van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Bij de ontwikkeling van de applicatie kijkt SGGV ook hoe deze kan worden gebruikt voor de naleving van andere wetten en voor andere branches, zoals de metaal-, de kinderopvang- en de papierverwerkingsbranche.

EIM, een onderzoeksbureau dat is gespecialiseerd in beleidsonderzoek voor overheden, heeft berekend dat toepassing van EUGO in de rubber- en kunststofindustrie tot een besparing van € 2,45 miljoen aan administratieve lasten bij bedrijven kan leiden. Ook de overheid zou een soortgelijk bedrag kunnen besparen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-17T14:14:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.