Bijleveld helpt NOiV vooruit

Dit artikel delen:

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken lost zijn belofte in om een interoperabiliteitsraamwerk aan overheden te leveren. Hij krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek. Staatssecretaris Ank Bijleveld van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft een nieuw strategiekatern van Nederlandse Overheids Referentie Architectuur (NORA) namelijk gebombardeerd tot interoperabiliteitsraamwerk.

Een nieuw 'strategiekatern' van de Nederlandse Overheids Referentie Architectuur (NORA) fungeert niet alleen als 'management summary' voor bestuursambtenaren, maar is ook gebombardeerd tot het interoperabiliteitsraamwerk dat het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV) beloofde. Dat maakt staatssecretaris Ank Bijleveld van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bekend in een brief aan bestuursambtenaren.

Bijleveld schrijft in de brief: 'Het strategiekatern van NORA vormt tevens de realisatie van de in het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV) genoemde actielijn drie, het interoperabiliteitsraamwerk.' Het actieplan NOiV moet het gebruik van open standaarden door overheden stimuleren en hun leverciersafhankelijkheid op het gebied van ict verminderen.

Voorbereiding op kamervragen

'Bijleveld heeft in overleg met Heemskerk (van EZ) besloten om niet een apart document te creëren voor de realisatie van actielijn drie van NOIV, omdat niemand gediend is met twéé richtinggevende documenten,' zegt Michiel Schoo, beleidsmedewerker op het gebied van informatiebeleid bij BZK.

'Actielijn drie spreekt van een interoperabiliteitsraamwerk. In het strategiekatern staat dus ook dat je zoveel mogelijk open standaarden moet gebruiken. Dus als de kamer straks vraagt: welke voortgang is er geboekt op het gebied van het actieplan NOiV, dan kan de staatssecretaris laten zien dat die er is.'

'Er is meer dan alleen eigen toko'

Daarnaast spoort Bijleveld volgens beleidsmedewerker Schoo met de brief haar bestuurlijke collega's aan om daadwerkelijk volgens het interoperabiliteitsraamwerk te gaan werken. Schoo: 'NORA is als referentiearchitectuur al bij gemeentelijke ict-architecten bekend, maar nu is er ook een versie die bestuurders kunnen begrijpen. Dat voorkomt situaties waarin bestuurders en architecten langs elkaar heen praten. Dat architecten bijvoorbeeld beginnen over technische aspecten van de  referentiearchitectuur, terwijl hun bestuurder zegt: wat praat je allemaal voor onzin, jij moet gewoon een register voor me maken. Het strategiekatern maakt bestuurders duidelijk dat er een bredere samenhang is dan alleen hun eigen toko. Bijleveld spreekt hen aan op het belang van interoperabiliteit.'

Katern Strategie NORA

Het katern Strategie is een nieuw onderdeel van de Nederlandse Overheids Referentie Architectuur (NORA). Dit katern is speciaal geschreven voor bestuurders. Het katern maakt deel uit van NORA 3.0. NORA is modulair opgebouwd uit verschillende katernen. Het NORA-katern strategie werd op 13 juli 2009 aangeboden aan de staatssecretarissen Bijleveld (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Heemskerk (Economische Zaken) door de voorzitter en de secretaris van het College Standaardisatie, respectievelijk Mark Frequin (Economische Zaken) en Steven Luitjens (GBO.Overheid).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-03T10:02:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.