IBM: medewerker, stop met Office

Symphony heeft voorkeur boven Microsoft-pakket

Ict-leverancier IBM wil dat zijn 360.000 medewerkers wereldwijd Microsofts kantoorpakket Office niet meer gebruiken. Half augustus stuurde het bedrijf een interne mail rond waarin personeelsleden worden opgeroepen over te stappen op Lotus Symphony. Dat pakket is van IBM zelf. 'Practise what you preach', zegt de Nederlandse woordvoerder.

Het idee is dat IBM zijn medewerkers stimuleert om het 'eigen' Symphony te gebruiken in plaats van de kantoorsoftware van concurrent Microsoft. Bij IBM is het gebruikelijk dat werknemers bij de ingebruikname van hun laptop zelf kunnen kiezen welk kantoorpakket ze installeren. Omdat mensen vanuit hun privésituatie vaak gewend zijn te werken met Microsoft Office, kiezen ze er op werk vaak ook voor, legt voorlichter Jelmer Letterie uit.

Verplichting

Het bedrijf legt echter geen verplichtingen op. 'Dat zou je ook niet in zo'n onpersoonlijk intern mailtje verwachten', vertelt hij. 'Je merkt wel dat je er door collega's op wordt gewezen als je bijvoorbeeld nog met Word werkt. Het sociale umfelt is wat dat betreft wel meer op Symphony gericht.' Geruchten dat alle medewerkers voor eind september verplicht moeten overstappen en voor het eind van 2009 al hun documenten in odf-formaat moeten opslaan, ontkracht hij.

De woordvoerder weet niet hoeveel van zijn collega's inmiddels Office aan de wilgen hebben gehangen en zijn overgestapt op Symphony. Zelf werkt hij nog met Office, omdat hij beroepshalve veel te maken heeft met mensen die alleen Office-documenten kunnen openen.

Symphony

Lotus Symphony is gebaseerd op OpenOffice.org en bevat een tekstverwerker, spreadsheet en presentatieprogramma. Het pakket werd in 2007 geïntroduceerd en heeft als nieuwste versie 1.3. In de jaren negentig was Lotus 1-2-3 een veelgebruikt spreadsheetprogramma. In 1995 nam IBM het bedrijf Lotus Software over, voornamelijk voor zijn e-mail en samenwerkingsprogramma Lotus Notes.

Microsoft Office heeft een aandeel van 90 procent op de wereldwijde markt voor kantoorsoftware.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Stap 2:
Allemaal intern bij IBM overstappen op Linux en het gaat de goede kant uit :-)

Stap 3:
IBM begint met eigen ontwikkeling van OS/3 :-)

Overstappen op google docs zou ik zeggen... offline office applicaties zijn zoooo 2008!

Hier zijn ze al ruim een jaar mee bezig!

Langer al, zelfs 2008 werdt het meegeleverd bij de tp die IBM aan de medewerkers geeft.

Heb zelf met symphony moeten tijdens me stage daar maar gaat over ze nek als je te groot xls sheet opent was een oudere versie.
En ik mis nog meer functionaliteit die office wel had

@Stephan Oudmaijer, denk je nou werkelijk dat een bedrijf als IBM dat met confidential informatie werkt, hun documenten aan Google toevertrouwd?
Keep on dreaming!
( en GD kost je ook een berg geld elke maand)

@Calvin "en GD kost je ook een berg geld elke maand".
De feiten zijn dat:

1. Google Docs Premier edition ca. 40$ per jaar per account kost. Daarvoor krijg je dan Google mail (incl. 25GB opslag), Google Docs en Google Sites.

2. Google Premier edition voldoet aan SAS 70 Type 2 (zie o.a. http://www.sas70.com/index2.htm) en Safe Harbor (zie o.a. http://en.wikipedia.org/wiki/Directive_95/46/EC_on_the_protection_of_personal_data).

Je hebt echter niet ongelijk als je bedoeld dat het voor een bedrijf als IBM - en met name de dienstverlenende tak - niet zo eenvoudig zal zijn om dit uit te leggen aan haar klanten.

@maverick: Alles wat je online zet op servers van een ander ben je vroeg of laat kwijt! Cyber security is een pure hoaks, zeker bij privacy-verkrxxxxter Google :-)

En het gebruik van Google mail geeft ongewenste derde partijen rechstreeks inzage in jouw interne bedrijfs communicatie.. is dat wat je wilt?

Google == Big Brother, the choice is yours:
http://www.google-watch.org/bigbro.html

Alles online is wel fijn en aardig maar hoe zit het met privacy issues/ security en HA van servers /dan wel internet etc...

Voor SOHO bedrijven is online een optie maar corporates is het minder

Veel betere optie voor SOHO maar met name voor SMB: Lotus Foundations! Linux+Domino+Notes+Symphony, voor een habbekrats.

Grappig:
- "Omdat mensen vanuit hun priv?situatie vaak gewend zijn te werken met Microsoft Office, kiezen ze er op werk vaak ook voor" : ooit was de reden om thuis Office te gebruiken, omdat het ook 'op de zaak' gebruikt werd. Nu is dat ineens andersom?
- "zelf werkt hij nog met Office, omdat hij beroepshalve veel te maken heeft met mensen die alleen Office-documenten kunnen openen." : Volgens mij kun je al jaren vanuit allerlei Office concurrenten ook gewoon je documentje opslaan in Word-formaat. Daar heb je echt geen MS-Office voor nodig!

en voor diegenen die het eens willen vergelijken, Lotus Symphony is gratis te downloaden op http://www14.software.ibm.com/webapp/download/nochargesearch.jsp?cat=&q0=&pf=&k=ALL&pn=&pid=&rs=&S_TACT=104CBW71&status=Active&S_CMP=&b=&sr=1&q=symphony+1.3&ibm-search=Search of gewoon via http://symphony.lotus.com/software/lotus/symphony/home.nsf/home .

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-11T16:14:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.