Oracle wil doorgaan met OpenOffice.org

Softwarelevernacier Oracle geeft een half jaar na de overname van Sun voor het eerst aan door te willen gaan met de ontwikkeling van OpenOffice.org. Sun Microsystems is sinds het begin van het project, in 2000, de hoofdsponsor van deze open source kantoorsuite. Net als nu zal er een commerciële licentie zijn voor grotere klanten die behoefte hebben aan ondersteuning en enterprise tools.

‘Oracle plant om de ontwikkeling en ondersteuning van OpenOffice.org als open source-product voor te zetten nadat de overname is voltooid.' Dat valt te lezen in een bijgewerkte versie van een lijst van veelgestelde vragen op Oracles website over de consequenties van de overname van Sun in april van dit jaar.

De verklaring van Oracle wordt door de OpenOffice.org-gemeenschap enthousiast ontvangen.  ‘Al met al hadden de leden van het OpenOffice.org project nog erg weinig gehoord van de verwachte aanstaande hoofdsponsor. In de woensdag bijgewerkte ‘veel gestelde vragen' wordt dat goed gemaakt. Voor het eerst wordt onomwonden gepraat over de toekomst van OpenOffice.org.', zegt Cor Nouws van nl.OpenOffice.org.

Strategische overname

Softwareleverancier Oracle kondigde in april  de overname aan van Sun voor 7,4 miljard dollar (ongeveer 5,7 miljard euro). Op dit moment ligt die overname nog ter beoordeling bij de Europese Commissie.

Als de overname doorgaat, krijgt Oracle in een klap voet aan de grond in de hardware-wereld. Sun Microsystems is fabrikant voor veel producten op het gebied van storage, servers en netwerkapparatuur.

Bovendien levert Sun Microsystems het besturingssysteem Solaris, het opensourcekantoorsoftwarepakket Open Office, de ontwikkeltaal Java en serversoftware GlassFish. Het bedrijf is sinds begin 2008 ook eigenaar van de databasesoftware MySQL, waarmee het regelrecht concurreerde met Oracle.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zeg, als jullie een artikel baseren op de vernieuwde statement van Oracle op http://www.oracle.com/ocom/groups/public/documents/webcontent/038563.pdf dan mag toch wel duidelijk zijn dat de serversoftware "GlassFish" heet en niet Apache ?
Evenzo, de "regelrechte concurrentie" tussen Oracle RDMS en MySQL is opgeklopte nonsense. De databases zijn geconstrueert naar verschillenden modellen en hebben dus beide hun sterke kanten die vrijwel niet overlappen (Oracle is bv heel sterk in complexe queries, terwijl MySQL heel sterk is in CRUD acties). Evenzo zijn de commerciele modellen dermate verschillend dat ze een ander marktsegment bestrijken.
Bovendien was StarOffice (de commerciele variant van OpenOffice) tot de verwarrende noodsprongen en chaotische re-organisatie bij Sun een favoriet bij Google Apps ( voor zover ik weet is het interne formaat nog steeds gebaseerd op OO ) en dat zal wellicht wederom zo zijn.

Dit is een mooi bericht. Deze office suite is een heel goed alternatief voor die van MS en Corel. Ben benieuwd hoe het verder gaat. Commerci?le ondersteuning van open source pakketten door een groot bedrijf is belangrijk voor veel grote klanten, zeker als de bijbehorende tools ook verder ontwikkeld worden.

Ook is het een steun in de rug voor de open ODF standaarden (sommige open standaarden zijn meer open dan anderen).

Over onzin gesproken
"Oracle is bv heel sterk in complexe queries, terwijl MySQL heel sterk is in CRUD acties"

Ik heb met beide gewerkt, ze doen niet zoveel voor elkaar onder als je het wilt gebruiken voor online transacties. Pas vrij laat ondersteunde MySQL stored procedures en transacties, ik zou eerder zeggen dat CRUD een van de mindere punten van MySQL is. Daarentegen is het juist razendsnel in het uitvoeren van queries.

Zelf denk ik dat MySQL in handen van ras opportunist Larry Ellison zal doodbloeden. Helaas.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-02T10:54:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.