Open sourceconflict Amsterdam gesust

Het Amsterdamse stadsdeel Oost-Watergraafsmeer is bereid de overstap naar een open source mailserver en kantoorapplicaties te onderzoeken. Dat zei het dagelijks bestuur maandagavond in reactie op een motie die de Socialistische Partij (SP) indiende. Door de toezegging van Oost-Watergraafsmeer neemt de kans toe dat stadsdeel Zeeburg de overstap op een open source-omgeving niet hoeft terug te draaien. Oost-Watergraafsmeer en Zeeburg fuseren tot één stadsdeel.

Het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer gaat bij haar vaste ict-dienstverlener Ordina informeren naar de consequenties van een overstap van een Microsoftomgeving naar een open source-mailserver en open desktops. Daarnaast belooft het stadsdeel zich te houden aan het advies dat het programmabureau Open.Amsterdam gaat uitbrengen op basis van de evaluatie van twee pilot projecten met open sourcesoftware.

Zowel stadsdeel Zeeburg als de dienst Wonen was in 2008 ‘proefkonijn' voor de Standaard Open Werkplek van het project Open.Amsterdam. De Open Werkplek is een standaard basiswerkplek met kantoorapplicaties waarbij gebruik wordt gemaakt van open standaard- en open source software.

Fusie

Twee weken geleden zag het er nog naar uit dat het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg de overstap naar een opensourceomgeving ongedaan moest maken. De reden was een fusie met het aangrenzende stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Dat stadsdeel rolde vorig jaar een nieuw Exchangeplatform uit. Stadsdeel Zeeburg stapte in 2008 juist over op een open source mailserver en open desktops.

Motie ingetrokken

De Socialistische Partij van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer eiste vervolgens in een motie een onderzoek door een onafhankelijke partij naar het open sourceconflict. Die motie heeft de partij nu ingetrokken, naar aanleiding van de toezeggingen die PvdA-lid en voorzitter van het dagelijks bestuur Oost-Watergraafsmeer Martin Verbeet gisteravond deed tijdens een vergadering over de begroting voor 2010.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ordina is als huidige leverancier in deze nou niet bepaald onafhankelijk. Kan wel raden wat de uitkomst gaat worden.

Heb jaren bij Ordina gewerkt en weet dat het daarmee inderdaad een verloren strijd is voor Open Source. Jammer dat die motie is ingetrokken door misplaatst vertrouwen in de objectiviteit van de leverancier die in eerste instantie MS heeft aangesmeerd...

wij van WC-eend adviseren glorix?

De Amsterdamse volksvertegenwoordiging moet dit onderzoek heel kritisch volgen. Een eventueel advies voor MS moet ook echt aantoonbaar bedrijfseconomisch beter zijn.

De keuze voor Ordina is ongelukkig, want als zij niet Open Source adviseren, dan zullen velen de uitslag wantrouwen en hou je het wantrouwen.

Kom aan wie gebruikt er nu die open source rommel. Leuk voor hobbyisten en nerds. Koop liever the real thing en dat is Microsoft.

@Wim: "Kom aan wie gebruikt er nu die open source rommel."

Ga dan eerst klagen bij Computable, die maken er ook dankbaar gebuik van:
Server: Apache-Coyote/1.1
Via: 1.0 vnu-www1.p:8080 (squid/2.6.STABLE14)

Jij dus ook, jij komt hier ook op de site. Sorry Wim, zonder open source werkt het hele internet niet meer, de fundamenten maken gebruik van open source.

@Wim,

Kun je je uitspraken ook funderen? Gezien je uitspraak ben je absoluut niet thuis in de IT.

@Wim

Antwoord, Google, IBM, SUN, Oracle
op je vraag "wie gebruikt er nu die open source rommel".

The real thing? Klopt voor virus, trojaner, spyware is MS absoluut the real thing!

De uitspraak "Open sourceconflict Amsterdam gesust" is helaas door Computable niet geverifi�erd.

Gemiste kans voor Computable en volgende keer beter.

Van desktop software weet ik niet veel, wel van Open Source CMS oplossingen. En @Wim: sites als whitehouse.gov, ahold.com, amnesty.org draaien allemaal op Drupal. En ja, dit is een Open Source CMS dat het liefst draait op een Open Source LAMP stack (Linux, Apache, MySQL en PHP). Allemaal Open Source.

Amnesty gebruikt daarnaast nog Alfresco voor haar Document Management. En raad eens? Open Source!

Hm, hoezeer ik open source een warm hart toedraag, desktop software met uitzondering van browsers is toch wel ��n van de laatste stukken IT die ik zou overzetten van Microsoft naar open source. Je hebt nu eenmaal te maken met onwillige eindgebruikers �n burgers �n systeembeheerders �n helpdeskmedewerkers die niets anders kennen dan Windows en MS Office.

Middleware/ESB, webservers, server OS, backup software, ERP, CRM, firewalls, E-formulieren etc. etc. Tenzij Amsterdam voor al deze toepassingen al open source software gebruikt (wat ik vrij ernstig betwijfel), zou ik adviseren om daar eens eerst naar te kijken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-24T16:10:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.