Software maakt compositie-tekening

rechtspraak

Een Britse onderzoeker heeft software ontwikkeld die behendiger is in het maken van compositietekeningen dan een menselijke tekenaar of software die gezichtskenmerken uit een database combineert. De nieuwe software maakt gebruik van het feit dat het vaak wel mogelijk is om iemands gezicht te herkennen, maar lastiger om gezichtskenmerken op te diepen uit je geheugen en die vervolgens te beschrijven.

Vijftien Britse politiebureaus maken inmiddels gebruik van het EFIT-V system, dat de Britse onderzoeker Christopher Solomon ontwikkelde aan de universiteit van Kent in Canterbury. Uit veldtests van de politie in Derbyshire  bleek dat de software twee keer zo vaak tot identificatie leidde als traditionele tekeningen van verdachten.

Die worden gemaakt op basis van een beschrijving van belangrijke uiterlijke kenmerken van een verdachte. De schets wordt vervolgens gemaakt door een menselijke tekenaar of samengesteld op basis van gezichtselementen uit een database.

Beoordeling van negen gezichten

Omdat het voor veel getuigen lastig is om zich iemands gezichtskenmerken tot in detail te herinneren, gooide Solomon het over een andere boeg.  Zijn software maakt negen verschillende basistekeningen op basis van een zeer grove beschrijving. De getuige geeft aan welke het meest en welke het minst lijken. Vervolgens maakt de software nieuwe gezichten, steeds op basis van de reacties van de getuige.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-30T15:44:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.