Intel experimenteert met chip met 48 kernen

Onderzoekers van Intel hebben in Duitsland een experimentele Intel-processor met 48-kernen gedemonstreerd. Dat is het grootste aantal kernen dat tot nu toe op één enkele chip is aangebracht. De conceptchip bevat volgens Intel ‘zeer snelle netwerkverbindingen’ tussen de verschillende kernen. Softwarematige controle maakt het mogelijk om het voltage en de kloksnelheid van iedere kern apart te beheren.

Intel wil onderzoeken hoe de vele kernen in deze experimentele chip zo optimaal mogelijk kunnen samenwerken. De chipfabrikant stelt daarom ruim honderd van deze experimentele chips beschikbaar aan de industrie en de wetenschappelijke wereld, om hen te stimuleren om nieuwe softwaretoepassingen en programmeermodellen te ontwikkelen voor toekomstige multi-kern processors.

Intels onderzoekers hebben deze testchip de bijnaam ‘single-chip cloud computer' gegeven, omdat hij op vergelijkbare manier zou zijn georganiseerd als de grote datacenters voor cloudcomputing. Taken en datasets worden binnen dit netwerk verdeeld en parallel verwerkt. De chip komt voort uit een samenwerking tussen de Intel-laboratoria in Bangalore (India), Braunschweig (Duitsland) en Hillsboro (VS).

Toekomst

‘Met een dergelijke chip kun je je voorstellen dat een cloud datacenter van de toekomst vele malen minder energie gebruikt dan vandaag, met aanzienlijke ruimte- en energiebesparingen tot gevolg', zegt Justin Rattner, hoofd van Intel Labs en Intels Chief Technology Officer. ‘Ik verwacht dat deze geavanceerde concepten in de loop van de tijd ook toegepast zullen worden in alledaagse apparaten, net zoals in de automobielindustrie tegenwoordig airbags en ABS-remsystemen in vrijwel alle auto's te vinden zijn.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waar zouden ze dat idee nou vandaan hebben...
http://www.sun.com/processors/UltraSPARC-T1/

Mooi spul voor de gaming en mind-control industry

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-03T11:13:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.