Miljoenenafschrijving zorgt voor verlies Novell

Leverancier van opensourcesoftware Novell maakte het zojuist afgesloten boekjaar 213 miljoen dollar verlies. Dat komt vooral door een afschrijving van 256 miljoen op de divisie Systems and Resource Management in het vierde kwartaal van het boekjaar 2009. In 2008 maakte het bedrijf nog een verlies van 9 miljoen dollar.

Volgens het bedrijf gaat het niet om een wijziging in strategie, maar om een verplichte herwaardering van de bezittingen volgens de Amerikaanse boekhoudregels. De afschrijving vond plaats in het laatste kwartaal. Het vierde kwartaal van 2009 boekte Novell een omzet van 216 miljoen dollar. Het verlies bedroeg 256 miljoen dollar.

De leverancier maakte in het voorgaande boekjaar nog een omzet van 957 miljoen dollar. Dat boekjaar bedroeg de omzet 862 miljoen dollar. 'Het was een uitdagende tijd om omzet te behouden', zegt ceo Ron Hovsepian. Het merendeel van de omzet kwam uit de productgroep Workgroup, dat de samenwerkingssoftware levert . De omzet van deze divisie daalde met 13 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Voorspellingen

Het bedrijf doet geen voorspellingen voor het lopende jaar, alleen voor het eerste kwartaal van het boekjaar 2009/2010. Dan verwacht de leverancier een omzet tussen de 200 en 210 miljoen euro en een winstmarge tussen de 14 en 16 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ofschoon Novell de onvolprezen SUSE sinds enkele jaren op de markt brengt is vrijwel de rest van Novell's softwareportfolio toch closed source (proprietary). NetWare, GroupWise en Novell IDM-suite zijn allemaal closed. Om Novell - buiten het feit dat ze over het algemeen alleraardigste software leveren - open source leverancier te noemen is volgens mij niet juist.

Netware is legacy, de laatste versie 6.5 stamt uit 2002. Ik kom ze ook niet meer tegen in het bedrijfsleven. Het enige wat succesvol is is OpenSuse.

Het enige wat Novell een beetje op de been houd is hun pact met Microsoft. De hoogtij dagen voor Novel zijn toch echt voorbij.

Volgend jaar stopt de algemene support op NetWare 6.5 en heeft Novell besloten om support voor alle na februari 2010 courante producten achter betaalde maintenance te zetten.

Er is nog zat NetWare actief in het bedrijfsleven, maar ik vrees dat daar met de "verplichte" migratie naar Suse op termijn toch wel een einde aan gaat komen.

In 1996 zei ik al dat dit bedrijf ten onder zou gaan, iedereen lachte mij uit!
Ik deed dergelijke uitspraken ook van/over de toekomst van: Compaq, SCO, Sun en Corel, elke keer weer kreeg ik gelijk.
Nu hierbij ook: Novell gaat ten onder aan zijn eigen vasthoudendheid in zijn denkpatroon, en SuSE wordt uiteindelijk weer OpenSource - met een nieuwe naam natuurlijk.

@Mr. Peter
Het is niet te hopen dat Novell omvalt. Het is juist de support door een groot vertrouwd bedrijf dat gebruikers doet kiezen voor de Suse Linux distributie ten opzichte van andere distributies.

Pieter,

Dat hoop ik, als fervent gebruiker van SUSE, ook. Ik vrees alleen het ergste voor Novell in dit tempo.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-04T15:04:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.