Logica overweegt afscheid van Galileo

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener Logica overweegt om de aanbesteding van opdrachten voor het Europese programma voor navigatiesatellieten, Galileo, te staken. Het management beslist deze week of de dienstverlener doorgaat met een aantal opdrachten waarvoor het in de race is om onderaannemer te worden. Programmamanager Cock Overbeek stelt dat het lastig is om de concurrentie aan te gaan met leveranciers die veel ervaring hebben met ict-projecten in de ruimtevaart. Zeker nu Europa zijn voorkeur voor die bedrijven heeft uitgesproken.

De ict-dienstverlener greep begin januari 2010 naast een Galileo-opdracht met een waarde van 85 miljoen euro. De Europese Commissie verklaarde in een toelichting dat die opdracht voor het hoofdaannemerschap voor software- en supportopdrachten werd gegund aan de Frans-Italiaanse concurtrent ThalesAleniaSpace. Volgens Overbeek verklaart de Europese Commissie dat die concurrent meer kennis en ervaring van ict-projecten in de ruimtevaart heeft. Logica gaat niet in beroep tegen het mislopen van die opdracht.

Over de toekomst zegt programmadirecteur Cock Overbeek: 'We wegen af of het zin heeft om de aanbestedingen waarvoor we nog in de race zijn door te zetten. We hebben bij de misgelopen opdracht gezien dat het lastig is om te winnen van leveranciers die veel kennis en ervaring hebben.'

Onderaannemer

Logica dingt mee om onderaannemer te worden voor het onderhoud en de verdere ontwikkeling van beveiligingssoftware, algoritmes en het beveiligingssysteem dat de satellieten op veilige afstand van elkaar houdt. Die opdrachten hebben een gezamenlijke contractwaarde van 130 miljoen euro. In de tweede helft van 2010 beslist Europa aan wie die opdrachten worden gegund.

De bedrijfsleiding van Logica besluit woensdag 27 januari 2010 of het doorgaat met de aanbestedingen van Galileo.

Logica en Galileo

Galileo is de Europese tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem. In totaal moeten ongeveer dertig satellieten de lucht in gaan. Het project is met 3 miljard euro de grootste Europese aankoop van technologie ooit. In de testfase ontving Logica al orders met een waarde van ongeveer zeventig miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En zo begraaft de Europese Commissie de eerlijke mededinging. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de gezonde concurrentie. Ik hoop dat Logica doorzet maar begrijp dat de investeringen enorm zijn.

Tja, als de Beagle 2 nu zacht geland was...op Mars.

Pietje Precies, wat een onzin. Het is toch logisch dat de EC voor een programma op het gebied van ruimtevaart kiest voor partners die daar ervaring mee hebben?! Staat volledig los van eerlijke mededinging.
Ik snap sowieso niet waarom dit zulk groot nieuws is. Logica wint een aanbesteding niet. Nou en. Hoop dat deze berichten me voortaan bespaard worden.

De les uit het verhaal is: Logica doet aan alle soorten aanbestedingen mee. Ook al hebben ze er totaal geen verstand van. De salesmensjes kijken alleen naar de omzet die kan worden binnengeharkt. Of men ook de goede mensen daarvoor en en dus de klant echt kan helpen, boeit blijkbaar niet.

Vaak hebben dit soort gunningen, of niet-gunningen vooral met politiek te maken. Zie ook het blog dat Jan Willem Boissevain hierover heeft geschreven op MINDZ.com.

Ergo,

Als je niet weet waar je over praat, onthou je dan van commentaar s.v.p. Space is binnen Logica een niche domein waar enorm veel in geinvesteerd wordt, zowel aan de technologie als de mensen kant.

@Ergo:


Helaas.
http://www.logica.nl/space/400012068

Wow, dass habe ich nicht gewusst. Ik neem mijn woorden dan ook onmiddellijk terug. Logica is blijkbaar een serieuze speler binnen dit segment. Weer iets geleerd vandaag.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-25T11:09:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.