NOIV zet open aanbestedingen in het zonnetje

Het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOIV) gaat aanbestedingen in het zonnetje zetten. De aanbesteding van de maand kan een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van ‘open aanbesteden'. Het programmabureau wil over een jaar bij het jaarcongres 2011 een verkiezing uitschrijven tussen de eerder gekozen aanbestedingen van de maand.

‘NOIV kijkt al enkele jaren naar hoe aanbestedingen in de markt worden gezet. Als de aanbesteding niet in lijn is met de overheidsrichtlijnen, dan stellen wij daar vragen over. Dat lijkt een zachte aanpak, maar overheden hebben veel werk aan het uitschrijven van een aanbesteding. De aanpak wordt soms als pijnlijk en niet constructief ervaren. We willen op een constructieve manier laten zien hoe een goede aanbesteding er uit ziet', zegt juridisch adviseur en Computable-expert Walter van Holst van NOIV.

Een aanbesteding komt in aanmerking voor de eervolle vermelding als deze voldoet aan het actieplan Nederland Open in Verbinding. Dat betekent dat een overheidsorganisatie nagedacht moet hebben over het gebruik van open source en open standaarden, zegt Van Holst. ‘We willen dat de overheid nadenkt over leveranciersonafhankelijkheid. Uit de aanbesteding moet blijken dat de organisatie zelf aan het stuur gaat zitten.' Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen essay-vragen in de aanbesteding mogen staan over hoe de leverancier denkt over open source en open standaarden en hoe hij dat wilt toepassen. Daar moet de overheidsorganisatie zelf al over hebben nagedacht.

Geldbedrag

Een aanbesteding van de maand krijgt geen geldbedrag of andere ondersteuning. ‘Het is een eervolle vermelding', zegt Van Holst. Bij het volgende jaarcongres in 2011 wil het programmabureau de aanbestedingen van de maand in het zonnetje zetten en een externe jury de aanbesteding van het jaar laten kiezen.

De eerste eervolle vermelding is voor het ministerie van Algemene Zaken voor een gebruikersonderzoek naar websites en web-based applicaties. Van Holst: ‘Het ministerie heeft nadrukkelijk in de aanbesteding vermeld dat het online onderzoek moet voldoen aan de webrichtlijnen van de overheid. Dat wordt door overheden vaak vergeten bij een aanbesteding voor een website.'

Actieplan Nederland open in verbinding (NOIV)

In december 2007 werd het actieplan ‘Nederland open in verbinding' door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed iniatief. Het delen van best practices, kan andere mensen wellicht inspireren. De overheid moet ten slotte het goede voorbeeld geven! Helaas wordt er nog wel te weinig gedaan aan IT Asset Management.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-11T08:52:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.