TU/e is Europees kampioen robotvoetbal

Het robotvoetbalteam Tech United van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft zondag 18 april de Europese titel veroverd tijdens de RoboCup German Open 2010 in het Duitse Magdeburg. Tijdens de finalewedstrijd werd het Portugese team Cambada van de universiteit van Aveiro verslagen met 5-1. Stuttgart, de Europees kampioen van vorig jaar, werd derde. Het EK vormt de opmaat voor de volgende krachtmeting. Dat is het WK dat van 19 t/m 25 juni in Singapore wordt gespeeld.

Tech United en Cambada streden in de finale met elk vijf robots tweemaal vijftien minuten tegen elkaar. Vanaf het startsignaal speelden de robots zonder menselijke tussenkomst hun wedstrijd, alleen wissels waren toegestaan. Dit leverde een spannende wedstrijd op waarin robots mooie lobs, passes en counters lieten zien zonder dat er een mens aan te pas kwam.

Dankzij camera's kunnen de robots het speelveld overzien. Met behulp van software bepalen de robots samen de wedstrijdtactiek. Het scorend vermogen van het Nederlandse team van de TU Eindhoven was erg hoog. In acht wedstrijden maakte het TU/e-team 79 doelpunten, terwijl er slechts 4 tegendoelpunten genoteerd zijn.

Roboticaonderzoek stimuleren

De voetbalrobots van Tech United spelen in de Middle Size League. Dit is de eredivisie van de RoboCup-competitie. RoboCup is opgezet om in competitieverband het roboticaonderzoek elk jaar op een hoger plan te krijgen. Universiteiten uit de gehele wereld werken mee om het uiteindelijke doel te behalen: in 2050 een robotteam te laten winnen van de regerend wereldkampioen voetbal. De technologie die in dit project wordt ontwikkeld kan in de toekomst worden toegepast bij robots voor de zorg en huishoudelijke taken.

 Achter de schermen bestaat Tech United uit twintig teamleden: studenten, promovendi en wetenschappelijke staf. Voor elk toernooi moet Tech United zich kwalificeren, door aan te tonen welke vooruitgang er is geboekt. Teamleider Rob Hoogendijk vertelt over de vooruitgang van Tech United: ´We hebben het schietmechanisme verbeterd waardoor we sneller schieten. Omdat we de tegenstanders goed kunnen identificeren hebben we de dribbel kunnen verbeteren, kunnen we tactisch positioneren en mooie passes laten zien.´

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij TU/e

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-19T13:53:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.