Microsoft-onderzoeker krijgt eredoctoraat TU/e

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) kent vanmiddag een eredoctoraat toe aan professor William Arthur Stewart (Bill) Buxton, hoofdonderzoeker bij Microsoft Research en adjunct-hoogleraar aan de faculteit Informatica van de Universiteit van Toronto in Canada. Het zag er begin deze week naar uit dat Buxton zelf niet aanwezig zou kunnen zijn bij de uitreiking van zijn eredoctoraat, vanwege de ontregeling van het Europese luchtverkeer door de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull.

Uiteindelijk arriveerde de  onderzoeker donderdagochtend op het laatste nippertje vanuit Toronto, met een tussenstop in Frankfurt. Oorspronkelijk had hij afgelopen weekend al zullen arriveren, zo vertelt een voorlichter van de TU/e.

Volgens erepromotor prof. Kees Overbeeke is Bill Buxton een visionair. 'Hij heeft belangrijke ontwikkelingen in mens-computerinteractie in gang gezet, zoals transparante, grijpbare en ‘multi-touch interfaces'. Zijn bevindingen zijn niet louter academisch, maar vinden ook toepassingen bij bedrijven als Silicon Graphics, Alias/Wavefront en Microsoft. Dat is des te meer opvallend omdat hij eigenlijk opgeleid is tot musicus. Deze opleiding bracht hem ook naar Nederland en hij spreekt nog steeds aardig Nederlands.'

Creatieve activiteiten

Professor Bill Buxton (60) krijgt de onderscheiding vanwege zijn onderzoek op het gebied van de interactie tussen mens en computer. Binnen dit brede gebied heeft hij zich op een groot aantal onderwerpen gemanifesteerd, zowel in de universitaire wereld als in het bedrijfsleven. In zijn werk is vooral een grote belangstelling te zien voor het gebruik van technologie voor de ondersteuning van creatieve activiteiten, zoals design, muziek en films maken.

Bill Buxton is sinds 2007 lid van de Raad van Advies van de faculteit Industrial Design van de TU/e. Zijn onderzoek sluit goed aan bij onderzoek ten aanzien van mens-systeeminteractie binnen de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering & Innovation Sciences van de TU/e.

Buxton publiceerde in 2007 een boek over het ontwerpen van gebruikersinterfaces, met als titel ‘Sketching User Experiences: Getting the Design Right and the Right Design'.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vreemd. In artikel "Multitouch heeft de toekomst" van Computable hebben ze het Jeff Han en nu krijgt deze Buxton een eredoctoraat ervoor? Of is dat alleen voor zijn boek?

Zit toch een vreemd luchtje aan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-22T14:34:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.