TU/e wordt tweede op WK robotvoetbal

Het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is donderdag 24 juni vice-wereldkampioen geworden bij het WK RoboCup 2010 in Singapore. Het TU/e-team ‘Tech United Eindhoven’ verloor in de laatste seconde de finale met 4-5 van het Chinese team Water.

'In de laatste minuut scoorden de Chinezen vanaf de zijlijn een prachtig doelpunt' vertelt coach Roel Merry vanuit Singapore.' Het Nederlandse robotteam blonk volgens hem uit door het scorend vermogen en de snelle passes. Het TU/e-team sluit het WK 2010 af met een positief doelsaldo van 91-17. 

Het Eindhovense robotvoetbalteam verloor alleen de finalewedstrijd. De voetballende robots werden daarmee voor de derde keer op rij tweede bij het WK.

Het WK RoboCup 2010 werd gespeeld van 21 tot en met 24 juni in Singapore. Teams van universiteiten uit China, Japan, Duitsland, Iran, Portugal en Nederland deden mee. Het streven van de RoboCup-competitie is om in 2050 een robotvoetbalteam te laten winnen van de regerend wereldkampioen voetbal.

Robotica-onderzoek

De voetbalrobots van de TU Eindhoven spelen in de Middle Size League. Dit is de eredivisie van de robotvoetbalcompetitie waarin teams van vijf robots twee keer vijftien minuten tegen elkaar spelen op een veld van 12 bij 18 meter. De robots voetballen volledig zelfstandig.

De robotvoetbalcompetitie is opgezet om het roboticaonderzoek op een hoger plan te krijgen. Voor elk toernooi moet Tech United Eindhoven zich kwalificeren, door onder andere aan te tonen welke vooruitgang er is geboekt. Achter de schermen staan twintig teamleden paraat: studenten, promovendi en wetenschappelijke staf. Tech United Eindhoven is in 2005 opgericht om het roboticaonderzoek aan de TU/e te stimuleren. Elk jaar wordt de vergaarde kennis uit de toernooien omgezet in verbeteringen van zowel de software als de hardware van de robots. De technologie die in dit project is ontwikkeld wordt binnen de TU/e ook toegepast bij de ontwikkeling van robots die zorg- en huishoudelijke taken kunnen uitvoeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij TU/e

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-24T10:31:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.