MySQL-oprichter: draai Sun-overname terug

Michael Widenius gaat bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in beroep tegen het fiat dat de Europese Commissie in januari gaf aan de overname van Sun Microsystems door softwarebedrijf Oracle. De hoofdontwikkelaar en oprichter van de open source database verkocht zijn bedrijf MySQL AB in 2008 aan Sun.

Widenius vroeg MySQL-klanten in december 2009 om bij de Europese Commissie te lobbyen tegen de overname van Sun door Oracle. Dat leidde tot de Save MySQL-petitie.

Die petitie vermeldde, onder het motto 'Oracle mag Sun hebben, maar niet MySQL', onder meer: 'Het succes van MySQL is altijd afhankelijk geweest van het bedrijf dat het ontwikkelde en verkocht. Dat bedrijf (eerst MySQLAB, toen Sun) herinvesteerde een groot deel van de opbrengsten uit de intellectuele eigendomsrechten in ontwikkeling. Als die eigendomsrechten in handen van de grootste concurrent van MySQL vallen, dan is MySQL direct geen alternatief meer voor Oracle's eigen dure producten. [...] Het is Oracle zeker een miljard dollar per jaar waard om van dit probleem te zijn verlost.'

Overname in januari 2010 goedgekeurd

Na langdurig onderzoek stemde de Europese Commissie in januari 2010 in met de overname van Sun Microsystems door softwarebedrijf Oracle. Met name het lot van open source database MySQL bezorgde de Europese Commissie de nodige hoofdbrekens. Oracle is een van de grootste databaseleveranciers en kreeg door de overname ook zeggenschap over MySQL. De ambtenaren waren echter uiteindelijk van mening dat de twee databases echter niet in elke markt directe concurrenten zijn.

Ook zouden er voldoende alternatieven voor de open source database voorhanden zijn, zoals PostgreSQL en enkele producten die van MySQL zijn afgeleid. Oracle deed bovendien tien toezeggingen over de toekomst van de database.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Meneer Widenius heeft een tikkeltje last van grootheidswaanzin door te denken dat MySQL een ware concurrent voor Oracle is. MySQL bevindt zich in een totaal ander segment van de markt. IBM DB2 en MSSQL zijn de echte concurrenten..
Daarnaast heeft Oracle reeds laten blijken dat ze juist in MySQL gaan investeren ipv het af te schrijven.

Ach, deze man wil op een goedkope manier zelf weer een closed source versie van de MySQL-code kunnen uitgeven. Met de GPL-licentie gaat dat niet lukken, alle aanpassingen die hij dan heeft gedaan, is hij verplicht ook weer onder GPL vrij te geven. En daar heeft meneer geen zin in.

Laat hem dan met PostgreSQL aan de slag gaan, die wordt uitgeven onder een vrijere licentie uitgeven: http://bit.ly/14JNxW

Greenplum maakt hier ook dankbaar gebruik van en is net gisteren overgenomen door EMC: http://bit.ly/aAVcLq

Monty wil de naam "MySQL" terug hebben, en de reputatie. Dat was al het geval bij zijn eerdere campagnes, en nu is ie dus weer bezig.

Overigens, GPL is OF teruggeven aan "de community" OF zelf de verantwoording dragen. Dat laatste, daar zit geld in... De manier waarop MySQL AB werkte was vele malen commercieler dan Sun. Maar daar heeft Monty dus ook honderden miljoenen voor betaald gekregen. Dat ie nu weer begint te zeuren.. ik begin toch sterk het vermoeden te krijgen dat ie hiervoor betaald word om de Open Source community in een slecht daglicht te zetten?

Dan moet je het niet verkopen als je er nog de baas over wilt zijn...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Sun

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-06T15:04:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.