Ruby on Rails krijgt derde grote release

Van open source ontwikkelplatform voor websites Ruby on Rails is na ruim anderhalf jaar een nieuwe release uitgebracht. Meer dan 1600 mensen werkten aan Rails 3.0. In de nieuwe release is Merb geïntegreerd. Dat was tot 2009 een concurrerend platform. De derde generatie van Rails heeft enkele grote aanpassingen ten opzichte van zijn voorganger.

Een van de vernieuwingen betreft de zogenoemde active record query engine. Daarmee kunnen op een eenvoudigere manier complexe queries worden gedraaid binnen zich herhalende instructiesets. Ook levert Rails 3.0 betere bescherming tegen cross-site scripting (xss), het gebruik van scripts op de ene webpagina die gegevens op andere bronnen gebruiken.

Rails 3.0 werkt met open source programmeertaal Ruby 1.8.7, 1.92 en 1.5.2. Meer informatie over uitbreidingen en aanpassingen in het nieuwe platform zijn te lezen in een blog van oprichter David Heinemeier Hansson.

2004

De eerste versie van Ruby on Rails verscheen in juli 2004. De ontwikkeling van het platform is grotendeels in handen van het Ruby-kernteam. Dat bestaat momenteel uit acht ontwikkelaars. Veel van de software is echter ontwikkeld in samenwerking met de gemeenschap van Rails-gebruikers en -ontwikkelaars. Dat zijn er zo'n 1600.

De introductie van Rails 3.0 was enkele maanden vertraagd. Er werd onverwachts een vierde bètaversie uitgebracht in plaats van de semi-definitieve versie ('release candidate'). De software was nog niet volledig klaar, werd toen beweerd. De integratie van Rails en zijn concurrent Merb werd eind 2008 aangekondigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-01T10:52:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.