Oracle werkt samen met IBM aan OpenJDK

Technologiebedrijven Oracle en IBM gaan samenwerken om het Java-ontwikkelplatform OpenJDK uit te bouwen tot belangrijkste platform voor de ontwikkeling van Java SE-applicaties. OpenJDK is de open source-versie van het Java-platform. Met de samenwerking committeren beide bedrijven zich aan de beoogde verdere ontwikkeling daarvan. Sinds de overname van Sun Microsystems door Oracle zijn veel ontwikkelaars ongerust over het voortbestaan van Java.

IBM en Oracle willen met de samenwerking tonen dat beide bedrijven dezelfde toekomst van Java voor ogen hebben. Voor Oracle is het een manier om te laten zien dat het concern de onafhankelijke ontwikkeling van de Java-technologie respecteert. IBM toont met de steun aan OpenJDK dat het bedrijf zijn pijlen niet alleen richt op Apache Harmony. Dat is een alternatieve open source-versie van Java SE, waarmee IBM tot dusver werkte.

Java Standard Edition

De ondernemingen richten hun samenwerking, behalve op OpenJDK, ook op de Java Standard Edition (SE)-specificaties, op de Java-taal, op de Java Development Kit (JDK) en op Java Runtime Environment (JRE).

Oracle nam Sun Microsystems halverwege 2009 over. De programmeertaal Java werd in de jaren '90 ontwikkeld door medewerkers van Sun. In 2007 werd het grootste deel van de broncodes van de Java-technologie vrijgegeven onder de GPL open source-licentie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het feit dat Oracle momenteel Google aanklaagt voor het gebruik van Java-technologie doet de PR van bovenstaand bericht geen goed.

Waar is de achtergrondinformatie? Zo heeft een artikeltje geen enkele zin, dan kun je ook de reclame van oracle/ibm lezen.
Gaan we maar weer zoeken naar een site waar men een ander idee heeft over journalistiek.

Dit bijvoorbeeld: http://bit.ly/a5WGk9

Zomaar zeggen dat Oracle Google aanklaagt voor het gebruik van Java-technologie, zonder iets over de achterliggende redenen te noemen is wel erg kort door de bocht. Je kunt natuurlijk concluderen dat het hier alleen om geld gaat. Maar misschien moet je je er iets verder in verdiepen en kom je er achter dat er ook andere redenen zijn waarom Oracle dit doet. Bovendien is dit een proces wat al aan de gang was toen Sun nog zelfstandig was.

Let erop dat het om de SE gaat, de standard edition. Daarmee kun je wel wat leuke applicaties bouwen, maar serieuze applicaties vereisen toch de andere editions. Open zal Java denk ik nooit worden, maar we laten ons verrassen.

@Marco & @Henk Jan:
Google? Wie heeft het in dit artikel over Google?
Ik zie er immers niets over staan, dus compleet irrelevant om hier te noemen in jullie beklag.

Excuus voor mijn onvolledige post. Hier de aanklacht die op 12 augustus 2010 ingediend is: http://stadium.weblogsinc.com/engadget/files/oracle-google.pdf

De samenwerking tussen Oracle en IBM dient ervoor om Java een aantrekkelijker ontwikkel-platform te maken. Echter door Google aan te klagen voor het ontwikkelen van Java software zonder officiële licentie van Oracle schrikt men ontwikkelaars af naar mijn mening.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-12T15:19:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.