Adobe zet tegenaanval in op Apple

Op zijn gebruikersconferentie AdobeMax heeft Adobe het niet nagelaten om een paar kleinere en grotere tikken uit te delen aan Apple, na eerder commentaar van Apple aan het adres van Adobe. Dit meldt het Belgische ict-vakblad Datanews.

Van een vete met Apple is volgens Adobe geen sprake, daarvoor hebben de bedrijven elkaar te hard nodig. Maar Adobe zit duidelijk met het negatieve commentaar van Apple-ceo Steve Jobs over de Flash-technologie van Adobe. 'De markt breekt open', zegt Adobe-ceo Shantanu Narayen daarover. 'Wij hebben open technologie voor elke app, elk platform. Waar we in elk geval op hameren is dat de moeilijkheden met Apple géén technologiekwestie zijn.' Dat Apple Flash niet voorinstalleert op Mac stoort Adobe echter niet. 'De meeste mensen komen Flash gewoon op onze site downloaden, dus daar zien we geen probleem.'

iPhone

Tijdens de keynote van cto Kevin Lynch werd er wel wat lacherig gedaan over de Apple-kwestie. 'Als we dat nu echt zouden willen, dan kunnen we ook voor iOS ontwikkelen', grinnikte Lynch op een bepaald moment in de presentatie. Toen de cto van het overgenomen Day Software op het podium stond en hij de emulator van zijn cms-pakket demonstreerde, passeerde hij snel langs het scherm voor de iPhone met de woorden 'laten we overschakelen naar een meer vriendschappelijk platform'.

De echte onderhuidse prikken richting Apple kwamen van twee Adobe-partners, RIM (Blackberry) en Motorola. RIM heeft voor zijn allereerste tablet, de Blackberry Playbook, intensief samengewerkt met Adobe. BlackBerry Tablet OS integreert AIR en biedt Flash-ondersteuning. Daarnaast werd heel sterk de nadruk gelegd op de (overigens erg gelikte) multitasking die de Playbook in huis heeft. De goede verstaander ziet het: de focus lag op dat wat de Apple iPad nog niet kan.

Droid2

Motorola hamerde er vervolgens op dat het nieuwe Android-toestel Droid2 evenzeer Flash ondersteunt. Waarop Christy Wyatt van Motorola heel scherp stelde dat 'al wie geen Flash biedt op een mobiel toestel, je niet het volledige internet biedt'. Applaus bij de ontwikkelaars in de zaal, die vervolgens compleet uit hun dak gingen toen ze hoorden dat elke aanwezige op AdobeMax een gratis Droid2 mocht gaan afhalen.

Toch mag de conclusie zijn dat Adobe en Apple elkaar nodig hebben. Zo heeft Adobe met zijn 'Digital Publishing Suite' een volledige set tools op een rijtje gezet waarmee uitgevers een gedegen tablet-versie van hun magazine kunnen maken, met alle gewenste toeters en bellen. En die tabletmarkt is, daarover is iedereen het eens, op gang getrokken door de Apple iPad.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Pas op bij de installatie van Flash, want als je niet goed oplet krijg je 'gratis' een McAfee virusscanner mee. Adobe heeft de opt-out nu rechts in het scherm gezet, waardoor je eroverheen leest. Stiekeme praktijken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-27T09:43:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.