Apple stapt in OpenJDK-project van Oracle

Samenwerking met Apple en IBM levert Oracle vertrouwen op

Behalve Red Hat en IBM treedt ook Apple toe in Oracle's Java-ontwikkelplatform OpenJDK.

Het is binnenkort mogelijk om met behulp van OpenJDK Java SE 7-applicaties te ontwikkelen voor besturingssysteem Mac OS X van Apple. OpenJDK is de open source-versie van het Java-ontwikkelplatform dat in oktober 2010 nieuw leven werd ingeblazen door technologiebedrijven Oracle en IBM.

Het pact dat Oracle met IBM en met Apple aangaat, is goed nieuws voor Java-ontwikkelaars. Sinds de overname van Sun Microsystems door Oracle zijn veel van hen ongerust over het voortbestaan van Java. 'Het project heeft nu de steun van drie van de grootste namen in de software-industrie', zegt ontwikkelingsdirecteur Hasan Rizvi van Oracle. Ook andere leveranciers, zoals open source-softwarehuis Red Hat, nemen er aan deel.

Tools en technologie

In de samenwerking tussen Oracle en Apple neemt laatstgenoemde de tools en technologie die nodig zijn voor een implementatie van Java SE 7 in Mac OS X, voor zijn rekening. Het gaat daarbij onder meer om een 32-bits en een 64-bits virtual machine, klassenbibliotheken, een netwerkstack en de basis voor een nieuwe grafische client.

Een gevolg van het toetreden van Apple tot OpenJDK is dat de Java-technologie van Apple beschikbaar komt voor open source-ontwikkelaars. Zij krijgen er toegang toe en kunnen eraan bijdragen.

Java

Oracle nam Sun Microsystems halverwege 2009 over. De programmeertaal Java werd in de jaren '90 ontwikkeld door medewerkers van Sun. In 2007 werd het grootste deel van de broncodes van de Java-technologie vrijgegeven onder de GPL open source-licentie.

Het technologiebedrijf wil dat ontwikkelplatform OpenJDK uitgroeit tot het belangrijkste platform voor de ontwikkeling van Java SE-applicaties. In oktober 2010 werd al bekend dat Oracle daarvoor samenwerkt met IBM.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-17T08:35:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.