'Ontwikkelaar heeft last van slapeloosheid'

Jonge ict'ers hebben meer slaapproblemen dan oude collega

Softwareontwikkelaars blijken vaker dan gemiddeld last te hebben van slapeloosheid. Dat blijkt uit een Indiaas onderzoek van de Universiteit van Mysore, waarover een paper is verschenen in Applied Research in Quality of Life. De onderzoekers namen de slaap- en levenskwaliteit onder de loep van 91 softwareontwikkelaars tussen 21 en 45 jaar oud. Dat meldt het Belgische ict-vakblad Data News.

Uit het onderzoek bleek dat meer dan de helft van hen (56 procent) last had van milde (35 procent) of zware (21 procent) insomnia. Over de hele bevolking bekeken is dat normaal maar 23 procent. De jongere ict'ers bleken zelfs vaker slaapproblemen te hebben dan de oudere. Mannen hadden meer last van zware insomnia, vrouwen vooral van milde insomnia.

Mentale gezondheid

De gevolgen van slapeloosheid kunnen ernstig zijn: vermoeidheid, irritatie, geheugenproblemen, productiviteitsverlies en relatieproblemen. Wordt insomnia niet behandeld, dan kan het leiden tot zware depressies en hart- en vaatziekten. Ook uit het onderzoek bleek bovendien dat de levenskwaliteit van de slapeloze ict'ers veel lager lag, in het bijzonder op vlak mentale gezondheid.

De conclusie is volgens de onderzoekers dat voor ict'ers, die duidelijk in een risicogroep zitten, bewustmakingsprogramma's over slaap moeten worden voorzien. De opvolging van slaapkwaliteit moet volgens hen ook deel uitmaken van de medische check-ups die bedrijven soms laten. Bedrijven in de ict-sector zouden, zo klink het nog, best elementen over slaaphygiëne en -zorg opnemen in hun bedrijfspolicies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik had het aardig gevonden van de schrijver van dit stukje dat deze even kort aandacht besteedde aan de definities van 'milde' en 'zware' insomnia.

Een onderzoek uit India met maar 91 ontwikkelaars en er staat niet aangegeven uit hoeveel bedrijven deze ontwikkelaars afkomstig zijn.

De stellingen "Jonge ict'ers hebben meer slaapproblemen dan oude collega" en "Softwareontwikkelaars blijken vaker dan gemiddeld last te hebben van slapeloosheid" worden niet door dit onderzoek bewezen.

Als ik ontwikkelaar in India zou zijn, zou ik d'r 's nachts ook wakker van liggen...

Is dit te vertalen naar Nederland?

De titel is fout: "*INDIASE* ontwikkelaar heeft last van slapeloosheid". En 91 personen is niet bepaald een aantal waaruit je betrouwbare percentages kunt distilleren.

"Ontwikkelaar heeft last van slapeloosheid",
"slapeloosheid leidt tot geheugenverlies"

Nu begrijp ik dat andere artikel, "Spoelstra spreekt: Salarisleugen", ook. Door de slapeloosheid weet de gemiddelde ICT-er gewoon niet meer wat hij verdient. :-)

Dit is typisch het voorbeeld van een waardeloos onderzoek. Het is volledig onduidelijk of dit representatief is voor alle ontwikkelaars wereldwijd of dat het hoofdzakelijk te maken heeft met de kastencultuur in India waarbij de ontwikkelaars hierarchies onder grote druk gezet worden en men niet luistert naar argumenten voor opgetreden issues. Ook zie je dat India met name de offshore basis is voor veel wetserse bedrijven, met alle communicatieproblemen van dien. Beste ontwikkelaars, gewoon rustig blijven slapen hoor.

Ik begrijp het wel want als je bij de gerelateerde onderwerpen het bericht van 1-10 leest dat een ict-er zoent, zuipt en slaapt op zijn werk dan kan je 's nachts niet meer slapen, toch?

ik mis een controlegroep uit een andere beroepsgroep

Ik kan me goed voorstellen dat software-ontwikkelaars een risicogroep is voor slaapproblemen.

Software-ontwikkelen is een mentaal zwaar beroep, waarin je behoorlijke intellectuele prestaties moet leveren onder tijdsdruk. Dus de aanbevelingen lijken me een goed idee.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-24T16:17:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.