Markt vreest offshoring van ICT-werk

Uit een onderzoek onder Computable-lezers blijkt dat veruit het grootste deel van de Nederlandse ict-markt offshoring vreest. 85 procent geeft aan dat offshoring vooral Nederlandse banen kost of dat het vooral ten koste gaat van de kwaliteit van het op te leveren product.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), gaf onlangs aan dat hij het geen bedreiging vindt dat Nederlandse ict-bedrijven hun werkzaamheden offshoren. Wat er via de voorkant uit gaat, komt via de achterkant weer binnen, zo redeneert hij. Verhagen meent dat Nederlandse bedrijven dan misschien werkzaamheden naar het buitenland verplaatsen, Internationale bedrijven vestigen zich ook in Nederland wat de boel in evenwicht houdt.

Uitslagen

Uit het beperkte online onderzoek van Computable blijkt dat 15 procent van de ict'ers niet bang is voor offshoring. 5 procent meent dat het geen bedreiging vormt voor Nederland, 10 procent vindt dat offshoring vooral nieuwe kansen biedt. Een duidelijke meerderheid (85 procent) keert zich echter tegen offshoring. 27 procent vreest vooral voor het verlies van Nederlandse banen en 58 procent meent dat offshoring vooral ten koste gaat van de kwaliteit. Op het moment van schrijven hadden 460 lezers de poll ingevuld.

Hoogleraar Global Software Engineering van de Technische Universiteit Delft Rini van Solingen doet onderzoek naar gedistribueerde softwareontwikkeling. Hij volgt de felle discussies op de website over dit onderwerp en meent dat enige nuance op z'n plek is. ‘De discussie rond het nut en de uitdagingen van it-offshoring zal nog wel even voortduren. Met de tijd komen er steeds meer best practices naar boven, maar tegelijkertijd zien we ook dat veel organisaties deze niet toepassen en hierdoor onnodig leergeld betalen.'

Best practices

Van Solingen ziet echter wel dat de kansen van offshoring niet moeten worden onderschat. ‘Grote schaalvoordelen en toegang tot kennis worden ontsloten. Door verdergaande technologische ontwikkeling worden gevoelsmatige afstanden kleiner en krijgen we in ons vak steeds beter door hoe we offshoring succesvol kunnen inzetten.'

'Het toepassen van de beschikbare best-practices is daarbij noodzakelijk, maar deze worden helaas vaak vergeten, met negatieve effecten als gevolg. Het is echter niet terecht om offshoring ‘an sich' daarvan de schuld te geven. Oplossingen en best-practices zijn namelijk wel voorhanden', aldus de Delftse hoogleraar.

Vijf observaties

Rini van Solingen schreef voor Computable vijf observaties die volgens hem de bron zijn voor veel problemen en misverstanden rondom it-offshoring.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Rini van Solingen is werkzaam als zelfstandig adviseur. Daarnaast is hij voor één dag per week deeltijd hoogleraar op het onderwerp Globally Distributed Software Engineering aan de TU Delft.

Beperkt online onderzoek! Wat een stemmingmakerij weer zeg. Publish or perish lijkt het adagium bij Computable de laatste tijd!

Peter, nou en? Het is toch duidelijk dat dit reclame is voor de trainingen en boeken die Rini aan te bieden heeft?
Het is vanzelfsprekend dat als de boel goed aangepakt word, dat er dan een boel verschil is met wat tegenwoordig de norm is, maar dat is wel een enorme open deur die hier ingetrapt wordt om een beetje de aandacht op zichzelf te vestigen. "Distributed scrum".. wat een flauwekul.

Ik vraag mij af in welke werkelijkheid Dhr. van Solingen verkeerd. Misschien dat er bij hem een belletje gaat rinkelen als er straks niemand meer opdaagt voor zijn colleges op de TU.

Offshoring is namelijk het tegenovergestelde van innovatie. Het is een zwart gat waarin kennis en banen verdwijnen.

Het ligt er maar net aan wat die outsource jongens precies doen.
Systeembeheer kun je niet echt inovatief noemen, de meeste zaken in de ICT zijn weinig inovatief.
Echt nieuwe dingen ontwikkelen doet maar een handvol mensen dat zijn niet de mensen die speciaal voor hun baan vrezen.

Offshoring is goed voor geld maar niet voor ICT

"off-shoring" betekent dat er werk en kennis UIT je bedrijf, stad, regio, land verdwijnt "naar other shores"(verre vreemde kusten).

Motivatie:
- "Kostenbesparing" binnen de instantie die off-shored

Neven_effecten:
- verkapte ontwikkelingshulp vanuit het off-shoring gebied naar een ander (armer, minder onwikkeld, loontechnisch goedkoper) deel van de wereld

- uitholling van de lokale kennis economie (welke??)
- verregaande "afhankelijk=making" van de "off-shore" instantie naar het bedrijf, lokatie wat de offshore opdracht ontvangt, uitvoert.

M.a.w. Offshoring is een mooi buzzwoord voor stelselmatige centralisatie van mensen, besliskracht, middelen en BRON_kennis, met als doel de ondergraving van elke vorm van zelfstandigheid van een bedrijf, regio, land

Knap politiek strategietje uitgedacht door de architecten van de "New World Order".. One World Government (eu, vn), One World_currency(dollar, euro, amero), One World Army(nato)


Gaat u maar rustig slapen, uw regering(is hier ook onderdeel van! en) waakt over U(w werkgelegenheid en beschikbare kennis)

En zo wordt Nederland op IT gebied een derde wereldland.
Dankzij het marktinzicht van minister Verhagen.

Mijn voorspelling:

- Kennis en informatie worden steeds dynamischer. Toekomstige software moet en zal zich daarop sneller aanpassen. Requirements veranderen letterlijk met de dag. Snelle reactietijden met behoud van de kwaliteit is de toekomst. Complexe domeinkennis wordt steeds meer losgekoppeld van de technische inhoud.

Informatie en kennisanalyse zal zich steeds meer verplaatsen naar de business user.

Kennismodellering zal een belangrijke positie innemen binnen de ICT en zal vele malen goedkoper zijn.


Btw... ik geloof dus niet in de toekomst van offshoring.

Ik heb het grootste gedeelte van mijn carriere als software ontwikkelaar in Duitsland gewerkt. Als ik de Nederlandse software ontwikkelaar salarissen vergelijk met de Duitse/Zwitserse/Scandinavische/Engelse/Amerikaanse dan liggen de Nederlandse salarissen vaak 40% tot 70% procent lager voor dezelfde functie.

De hele discussie over offshoring uit Nederland is zinloos, Nederland is en was altijd al een lage-lonen land wat IT salarissen betreft.

Dat het nog goedkoper moet is voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Wel heel Hollands, trouwens.

Nederland is juist een zeer aantrekkelijk land om IT werk naar uit te besteden. Zeer lage lonen, veel beter opgeleide werknemers dan in India/Vietnam/China etc, een gunstig belastingklimaat voor bedrijven en bijna gratis kantoorruimte(enorme overcapaciteit op dit moment).

Offshoring = Kennismoord

@Mark je maakt geen goede vergelijking met Amerika en Duitsland wat betreft de salarissen. In Duitsland start je heel hoog na je studie maar sta je daarna stil qua salarisgroei.
In Amerika verdien je veel dollars maar moet je alles zelf doen wat betreft ziektekosten, pensioen, 10 dagen vakantie per jaar enzovoorts.

Dus Nederland is zeker geen lage-lonen land op ICT vlak.

Verder is de dicussie wat betreft off-shoring natuurlijk al meer dan 10 jaar oud en juist nu wordt er in veel gevallen weer op teruggekomen.

Ik denk dat de cloud een veel grotere impact gaat hebben...

Off-shoring, je zal maar 25 jaar in de ICT werken en je wordt aan de kant gezet omdat het bedrijf waar je werkt "meer" winst wil maken. We proberen de werkeloosheid toch laag te houden. Off-shoring zorgt ervoor dat het ICT-bedrijf in Nederland meer winst gaat maken, maar de regering mag opdraaien voor de mensen die hierdoor in de WW/bijstand komen. Zeker in deze crisistijd moet je toch zorgen dat de arbeidsmarkt gezond wordt of blijft.
Of moet je die werkelozen laten omscholen, ook weer van geld van de staat. Of de kwaliteit van de ICT in Nederland er echt op vooruit gaat bij off-shoring is maar de vraag. Het kan ook het naderende einde van je bedrijf betekenen. Als je hierdoor in een negatieve spiraal terechtkomt. Naar mijn mening ligt hier een taak voor de Nederlandse regering, offshoring zou men moeten verbieden !!!!!!!!

Groot deel vreest? Onderzoek? Wat een onzin!

Heeft Computable echt niets beters??? Tijd voor offshoren van de "redactie"? De kwaliteit kan zo het nu gaat toch niet veel lager.

Het artikel is inderdaad niet geweldig, maar de meeste reacties (zoals wel vaker) ook niet.

Ik vrees dat de redactie van Computable daar waar het ICT kennis betreft representatief is voor de moderne ICT-wereld, er valt dus weinig te verwijten.

@Jo licht eens toe welke specialistische kennis je overboord gooit waneer je ineens te doen hebt met een systeembeheerder of dotnet klopper (pfff make that dotnet clicker) die in het buitenland zit.

Ian heeft zeker een punt met zijn visie over cloud computing, maar ook hier betreft het software/hardware ter vervanging van systemen die je nauwelijks nog inovatief kunt noemen, tekst verwerken, spreadsheets opzetten en berichtjes versturen kon in de jaren tachtig ook al.

@pip je kunt altijd nog heel iets anders gaan doen, heb ik twee keer eerder gedaan, en zal dat indien noodzakelijk nog wel een keer doen.
Offshoring verbieden is net zoiets als maatregelen nemen om kapitaalvlucht tegen te gaan, we leven in een wereldwijd kapitalistisch stelsel, geen enkele politicus zal het in zijn hoofd halen daar aan gaan tornen.

Houdt er rekening mee dat een off-shore organisatie er ook niet zit om vliegen te vangen. Dat houdt in dat ook zij hun marges moeten maken wat ten koste gaat aan de ontwikkeling van de mensen die zij werk verschaffen. Door dit fenomeen is ondersteuning vanuit die landen niet meer dan het hoogst noodzakelijke en meestal van slechte kwaliteit. Dus dat is voor een dubbeltje NIET op de eerste rang zitten.

Ik vraag me af of de lezers van Computable representatief zijn voor het meten van het sentiment. Gezien bovenstaande discussie zitten er alleen maar mensen tussen die offshoring als negatief zien. Misschien is het goed om dit onderzoek onder een brede groep organisaties te doen, zodat ook de positieve meningen meegenomen worden?

Offshoring lijkt een "hot item" in ICT land en daarmee iets nieuws. Het is in andere branches echter helemaal niet nieuw. Zodra het produceren van een bepaald goed niet meer kennisintensief is maar seriematig kan plaatsvinden, dan kan het verplaatst worden naar een locatie waar dit het goedkoopst kan worden geproduceerd op basis van heldere specificaties en tegen de gewenste kwaliteit (gloeilampen, cd-spelers, auto industrie).
Echter ik denk dat er in het ICT vakgebied nog niet zo veel onderdelen zich daarvoor lenen. We hebben immers nog geen eenduidige specificatienormen voor constructie van software (wel methodes maar geen normen en standaarden). Daarnaast is een groot deel van het ICT vak nog kennisintensief (het ontwerpen van een oplossing bij een probleem)en zeker niet seriematig. Ik denk dus dat het idee van een "softwarefabriek" in India waar je specificaties instopt en waar software uitkomt een leuke managementdroom is die voorlopig nog niet uitkomt.

@Hugo Messner
Ga eens vragen bij ICT~Office bijvoorbeeld. Daar werken mensen die een aanmerkelijk persoonlijk belang hebben gehad bij outsourcing.

Wij hebben intern een onofficieel onderzoekje gestart in onze eigen tijd. We waren benieuwd of offshoring nu echt kosten efficient was. Wat bleek offshoring was de eerste 28 maanden duurder. Het inleren (op locatie), onderhoud van deze mensen gedurende 6 - 8 maanden (huisvesting + andere vergoedingen) aanpassen van je processen en de mogelijke teleurstelling van vertrekkende klanten geven een veel negatiever beeld. Op straffe van ontslag hebben we die getallen en cijfers nooit openbaar mogen maken binnen ons bedrijf. Een normaal project in een gezond bedrijf moet minimaal in 18 maanden rendabel zijn. Waarom kan men dan toch positief zijn over offshoring als dit pas na minimaal ca 30 maanden rendabel word ?

Andere irritaties over India Offshoring:

India discrimineerd en wil je dat promoten of wil je er aan meedoen. mensen uit de lage kasten hebben niet dezelfde educatieve rechten dan de hogere kasten. Een systeem van 100 jaar terug.

100-en miljarden stromen naar India wat komt er voor terug ? Nog steeds kinder prostitutie en een nog groter verschil tussen arm en rijk. Geen enkele druk vanuit betalende landen om de regering daar over te halen wat te veranderen.

Offshore kandidaten hier behandelen als goden, (gratis onderdak, reizen, netto vreet vergoeding) terwijl de nederlandse mensen jaren lang worden bedonderd door bij een goede prestaties niet eens de koopkracht kompensatie te bieden. De netto vreet vergoeding die ze in Nederland krijgen is goed voor om een heel winkelcentrum op te kopen in India als ze 7 x 50 euro netto sparen.

Offshoren Polen is top. Mensen passen cultuurtechnisch veel beter binnen ons bedrijf denken mee, zijn innovatief, en worden gezien als echte collega's.

India Offshoring, hoe gezellig ook met die mensen als ze hier zijn, het blijven gewone slaven want offshoring uit louter financieel belang is een vorm van moderne slavernarij. En dan met name hoe de mensen terug in India weer onder hun baas moeten werken.

@Pascal
Je hebt helemaal gelijk ik kan ook iets anders gaan doen. Ik ben 50 jaar, ken jij een bedrijf die een 50 jarige met 25 jaar ervaring in de ICT nog wil hebben?
Ik denk het niet want dan wordt weer naar de kosten gekeken, een jongere is veel goedkoper. Ik zal moeten omscholen als ik iets anders wil. Dat zie ik dus niet meer gebeuren.

Quote: ‘Grote schaalvoordelen en toegang tot kennis worden ontsloten.'

100% onzin. Het omgekeerde wordt dagelijks ervaren door de mensen die nu als tussenschakel functioneren naar India toe. Ook in de Computable staat hier al zo veel over geschreven, maar de gewetenloze komkommerciële buitenpartijen zijn onvermoeibaar in het blijven proberen de directies "de nieuwe kleren van de keizer" te verkopen.

zie ook de volgende links: http://bit.ly/f2ujoF
http://bit.ly/dUjbcg
http://bit.ly/hDLXAV
http://bit.ly/eZH48J
http://bit.ly/fCzDXL

What saddens me is the stupidity and naïveté of the commentaries here to not be able see the bigger picture if NL has to be part of the global economy. today offshoring is seen as a tech thing, while offshoring is the way companies have exploited the economies of scale for decades if not centuries.

Rini is absolutely right. While his swot is more academic unlike our real-world analysis which we do for organizations as a daily basis, he definitely makes a point.

It is stupid to go after the person since the bigger picture is to ensure that NL gradually starts benefiting from the scale the sourcing models can provide. The same scale that chinese and indians are using to come into our industry here.

Go outside and see how chinese are investing in our large infrastructure projects. They will build roads, buildings and just about everything for you here and that will bring prices down. This will mean that you all will escape the clutches of cartels and monopoly that is here.

So stop whining please and see the bigger picture here.

For 1 euro you can buy 50 loafs of bread in India. Rent is insanely cheap there too.

When we import food of these countries we have to pay all kinds of weird taxes to make the marketplace 'fair'.

However with offshoring the service providers there is absolutely no tax at all.

And why are we suddenly communicating in English on a Dutch site?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-14T11:12:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.