IBM: datacenter verwarmt huis vanaf 2015

Binnen vijf jaar wordt de warmte van datacenters hergebruikt voor de verwarming van huizen. Dat voorspelt ict-gigant IBM in de 'Five in Five'. Dat is een lijst met vijf innovaties voor de komende vijf jaar. De warmte van het rekencentrum kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan stadsverwarming om zo huizen te voorzien van warm water.

Volgens de leverancier kan de warmte van de processor van servers gerecycled worden om water te verwarmen voor huizen en kantoren. Het bedrijf ontwikkelde daarvoor een systeem voor waterkoeling van chips. Er zijn al tests uitgevoerd voor het hergebruik van die warmte die normaal gesproken in de atmosfeer verdwijnt.

Naast hergebruik van de warmte van datacenters ziet de leverancier als belangrijke innovatie voor de komende vijf jaar de opkomst van 3D. Het ict-bedrijf verwacht dat de opkomst van driedimensionaal beeld steeds meer toepassingen krijgt. De eerste driedimensionale videoschermen zijn een feit, maar het ict-bedrijf denkt bijvoorbeeld ook aan communicatie met collega's of vrienden die vanuit een andere plaats holografisch (via een projectie in 3D) contact zoeken.

Volgens de leverancier krijgen batterijen en accu's de komende jaren tien keer meer vermogen door technische verbeteringen en nieuwe ontwikkelingen. Het gaat bijvoorbeeld om het laden van energie via zuurstof en het gebruik van statische energie (opladen via bewegingen) bij kleinere apparaten.

Dataset van gebruikersvoorwerp

Data van gebruiksvoorwerpen helpt wetenschappers. De sensoren in bijvoorbeeld telefoontoestellen en auto's kunnen informatie doorgeven aan onderzoekers. Nu wordt bijvoorbeeld om de filedruk te meten al gebruik gemaakt van Bluetooth signalen van mobiele telefoons. Verkeersdiensten kunnen zo achterhalen waar het verkeer vaststaat of langzaam rijdt. IBM stelt dat wetenschappers via de gegevens van gebruiksvoorwerpen toegang hebben tot datasets aan informatie die eerder niet beschikbaar was.

Daarnaast stelt het bedrijf dat geavanceerde analyse van gegevens zorgt voor meer persoonlijke adviezen. Door de opkomst van het gebruik van software voor de analyse van gegevens zullen mensen nog meer gebruik gaan maken van persoonlijke inforatie. Doordat de snelheid waarmee grote hoeveelheden gegevens geanalyseerd kunnen worden steeds toeneemt, krijgen mensen steeds eenvoudiger toegang tot persoonlijke informatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn mooie ontwikkelingen gaande :

- De tabakbacterie die verwerkt wordt in baterijen, waardoor een langere gebruiker tijd.
- Datacenters die hun energie halen uit zonnepanelen.
(groene stroom)Te combineren met de windmolens
(windmolen bedrijvenpark op Zee).
- Warm water afgeven zoals hierboven beschreven voor
stadsverwarming.

Grotere, groenere, goedkopere datacenters. We gaan een mooie tijd tegemoet!!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-30T12:38:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.